Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

månstenen från jorden

"Kan en astronaut ha fått med sig en bit av jorden från månen?" Ja faktiskt, i den här filmen får ni reda på hur det kan ha gått till. En lång resa, i både tid och rum. Jobba vidare med filmens innehåll med det medföljande arbetsmaterialet.

Här står Apollo 14 på startplattan i januari 1971. Den 9 februari landade den i Stilla havet, med en sten från jorden ombord. Foto: NASA


Ämnen:
NO, kemi, geologi, fysik
Typ av material: Film (5:30 min) med tillhörande arbetsmaterial. Filmen har svenskt tal, textad på svenska.

Dokument för nedladdning

Fortbildningstips!

Den 13 oktober klockan 15:30 kan du lyssna till Martin Whitehouse, professor i geokemi, när han berättar om de senaste forskningsrönen inom månens utveckling. Online och kostnadsfritt.

Passar för: Lärare i 7-9 och gymnasiet

Mer information och anmälan >>

Lärarröster om materialet.


"Wow så häftigt!
"

 

Se filmen om hur en liten bit av jorden kunde hamna på månen och, miljarder år senare, komma tillbaka till jorden igen.

Stenen har analyserats av forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och i den här filmen förklaras på ett enkelt sätt hur jordstenen hittades bland alla månstenar, vilka faktorer som talar för att den faktiskt kommer från jorden och forskarnas förklaring till hur den kan ha hamnat på månen.

Nyheten om att jordens äldsta sten har hittats på månen blev en stor nyhet i både svensk och internationell media när den presenterades i januari 2019.

Filmen är på svenska med svensk text.ANDRA HAR ÄVEN TITTAT PÅ DET HÄR