Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

människans uppkomst

I den här korta filmen får man lära sig om människans uppkomst och vilka egenskaper som gjorde att vi överlevde på Afrikas savann och kunde sprida oss över hela världen.


Ämnen:
NO
Typ av material: Film (2 minuter)

Tips! Anpassa uppspelningshastigheten i videospelaren om du tycker att det går för fort eller långsamt. Tryck på kugghjulet i nedre högra bildhörnet och välj hastighet.

Var med och testa material under utveckling och få tips om lektionsmaterial och fortbildning - välkommen till gruppen Naturhistoriska riksmuseet för pedagogerlänk till annan webbplats på facebook!

Om den moderna människans uppkomst

Den moderna människan (vi) uppkom i Afrika för ungefär 300 000 år sedan. I den här filmen får man veta vilka egenskaper som gjorde att vi överlevde hettan på savannen och kunde sprida oss över världen. När vi kom till Europa fanns neandertalarna redan där. Efter några tusen år av samexistens försvann neandertalarna och sedan 38 000 år tillbaka finns bara en sorts människa på jorden: vi, den moderna människan.

Arbetsmaterial om människans tidiga historia finns till exempel på UR Skola (Arkeologens dotterlänk till annan webbplats). Historiska museet har en tidslinjelänk till annan webbplats till samma material.


ANDRA HAR ÄVEN TITTAT PÅ DET HÄR

Collage av bilder som visar natur och djur under den senaste istiden. Uppe till vänster ett isigt vattenfall. Uppe i mitten en myskoxe. Uppe till höger en landskapsbild från Wrangels ö. Nere till vänster en ullhårig mammut. Nere till höger en ullhårig noshörning.

FILM: NATUREN UNDER DEN SENASTE ISTIDEN

6 minuter film med material för att göra en tidslinje. Även ordista och länk till ett mammutquiz.

Ett vidsträckt öppet landskap. Inga träd. I bakgrunden låga berg. I förgrunden syns en person bakifrån. Iklädd gröna friluftskläder och gummistövlar. Personen tittar med kikare ut över landskapet. Infällt i bildens nedre högra hörn är ett förstoringsglas.

ESCAPE ROOM: DNA-JAKTEN

Följ med forskarna på expedition till Sibirien och leta efter mammut-DNA. Heldigitalt.

Mammutbete sticker upp ur marken på Wrangels ö.

ARTIKEL: LETA MAMMUTAR I SIBIRIEN

Text och bilder från en forskningsresa.