Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

madagaskars mångfald

Madagaskars mångfald är ett interaktivt uppdrag att rädda den biologiska mångfalden på Madagaskar. För att kunna välja rätt åtgärder ges bakgrundskunskap om Madagaskars natur, situationen på Madagaskar idag och bevarandearbete.


Ämnen:
NO, biologi, SO
Typ av material: Digitalt uppdrag/escape room
Tidsåtgång: ca 40 min

Dokument för nedladdning

Lärarröster om materialet.


"Innehållet är mycket intressant och knyter på ett bra sätt ihop olika hållbarhetsaspekter och visar på att denna typ av problematik ofta är komplex."

"De flesta eleverna tyckte att det var ett viktigt ämne, roligt, intressant och att de lärde sig mycket."

"Jag tycker att det var mycket lärorikt och gjort på ett intressant sätt. Ett roligt sätt att lära sig mer om detta viktiga ämne!" /Gymnasieelev

Var med och testa material under utveckling och få tips om lektionsmaterial och fortbildning - välkommen till gruppen Naturhistoriska riksmuseet för pedagogerlänk till annan webbplats på facebook!

VIKTIG INFORMATION

Ibland hakar skrollningen upp sig när man kör Madagaskars mångfald från en surfplatta. Prova då att vända plattan 90 grader, från liggande till stående eller tvärtom. Det kan lösa problemet.

Madagaskars mångfald fungerar bäst på dator och i någon av webbläsarna Chrome eller Firefox.


Madagaskars mångfald är utvecklat i nära samarbete med forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Bland andra Johannes Bergsten, som har lång erfarenhet av bevarandearbete och kartläggning av biologisk mångfald på Madagaskar.

Madagaskars mångfald består av fyra avsnitt. Avsnitt 1, 2 och 3 avslutas med att man listar ut ett lösenord, som låser upp nästa avsnitt.

Varje avsnitt länkar vidare till nästa och det går bra att köra hela Madagaskars mångfald vid ett tillfälle. Det går också att avbryta efter vilket avsnitt som helst och fortsätta med följande avsnitt vid ett annat tillfälle. Så länge man kommer ihåg det senaste lösenordet!

Webbadresser och lösenord till respektive avsnitt finns i lärarhandledningen.


Praktisk info

Madagaskars mångfald görs direkt från den här hemsidan, ingen nedladdning eller inloggning behövs. Görs helst på dator eller surfplatta.

Rekommenderade webbläsare för dator är Chrome och Firefox.

Skärmbild från Madagaskars mångfald. Två kartor som visar situationen för skogen 2020 och 2060. Text på bilden: Avskogningen går fort
Skärmbild från Madagaskars mångfald. En bild av ett baobabträd. Text ovanför bilden: Vad kallas en art som bara finns på ett ställe i hela världen? Under bilden en rad för att skriva in sitt svar.

ANDRA HAR ÄVEN TITTAT PÅ DET HÄR