Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Foto av barn i olika åldrar i ljus klassrumsmiljö

FORSKARE FÖRKLARAR: FÖRFINADE KLIMATMODELLER

Margret Steinhordsdottir, paleobiolog vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om sin forskning om klimatet och vad ginkgolöv kan berätta om framtidens klimat. Låt eleverna diskutera filmen utifrån färdiga frågor.

Så här skiljde sig temperaturen 2014 från genomsnittstemperaturen 1951-1980.


Ämnen: NO, biologi, fysik, geografi, miljö, SO, geologi
Typ av material: Film (9 min) med arbetsmaterial

Dokument för nedladdning

Var med och testa material under utveckling och få tips om lektionsmaterial och fortbildning - välkommen till gruppen Naturhistoriska riksmuseet för pedagogerlänk till annan webbplats på facebook!

 

Se filmen där Margret Steinthorsdottir, forskare på Naturhistoriska riksmuseet, berättar om sin forskning och hur resultaten kommer att leda till ökad förståelse för effekterna av framtida klimatförändringar.

En av de största vetenskapliga utmaningarna idag är att förstå hur den ökande koldioxidhalten i atmosfären kommer att påverka klimatet i framtiden. För att förfina de klimatmodeller som används vid beräkningar av framtidsscenarier jämför Margret löv från nu levande ginkgoträd med fossila ginkgolöv.

Använd gärna för att belysa FN:s globala mål nummer 13 – Bekämpa klimatförändringarna.Margret Steinthorsdottir jobbar på Naturhistoriska riksmuseets enhet för paleobotanik och hon forskar om klimatförändringar i det förflutna med hjälp av fossila växter.

Utbildning: Humanistlinjen med extra matematik, kemi och fysik, Birkerød Gymnasium, Danmark. B.Sc. och M.Sc. i geologi, inriktning evertebratpaleontologi. Københavns Universitet, Danmark. Ph.D. i biologi och miljövetenskap, inriktning paleobotanik. University College Dublin, Irland.

"Det bästa med att forska är att få nya idéer och ha möjligheten att testa dem - det är mycket inspirerande att hela tiden lära sig nya saker, och att det aldrig blir helt som man hade trott. Sedan bestämmer man mycket själv över sitt arbete och sin tid, och får resa till spännande ställen i tjänsten!"


ANDRA HAR ÄVEN TITTAT PÅ DET HÄR