Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Foto av barn i olika åldrar i ljus klassrumsmiljö

FORSKARE FÖRKLARAR: pOPULATIONSDYNAMIK HOS sillgrisslor

En fördjupad förståelse för sillgrisslornas populationsdynamik ökar förståelsen för Östersjöns komplexa ekosystem. Om detta och mycket mer berättar forskaren Martina Kadin på Naturhistoriska riksmuseet.

Ämnen: NO, biologi, ekologi, Östersjön, forskning
Typ av material: Film (12 min) med tillhörande arbetsmaterial

Dokument för nedladdning

Var med och testa material under utveckling och få tips om lektionsmaterial och fortbildning - välkommen till gruppen Naturhistoriska riksmuseet för pedagogerlänk till annan webbplats på facebook!

Se filmen där forskaren Martina Kadin berättar om sin forskning på sillgrisslors överlevnad i Östersjön och hur kunskaper från hennes arbete ger nya infallsvinklar på Östersjöns ekosystem. Diskutera sedan filmen utifrån de färdiga frågorna. Möjlighet till fördjupning genom forskarens länktips.

Följande frågeställningar tas upp i filmen

  • Vad är en sillgrissla?
  • Hur studerar du sillgrisslornas överlevnad?
  • Vad påverkar sillgrisslornas överlevnad?
  • Hur kan det gå i olika framtidsscenarion för Östersjön?
  • Vad innebär resultaten för förvaltningen av Östersjön?


Martinas kollegor på Stockholms Universitets Östersjöcentrum har identifierat sillgrisslorna som "länken mellan havsbotten och himlen".

Läs mer och se film här.länk till annan webbplats


Martina Kadin jobbar på Naturhistoriska riksmuseets miljöforsknings- och övervakningsenhet (MFÖ) och hennes forskning handlar om populationsdynamik hos havsfåglar och andra rovdjur.

Utbildning: Naturvetenskapligt program på gymnasiet, därefter fristående kurser i framför allt biologi och matematik. Till sist en magister i biologi.

"Det bästa med att forska är att man få bidra till mer kunskap om och förhoppningsvis bättre förvaltning av naturen och jordens resurser, möjligheter att resa (Grönland! Mexiko! Lofoten! Sydafrika!) och friheten att själv styra arbetet."


ANDRA HAR ÄVEN TITTAT PÅ DET HÄR