Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 10-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Foto av pojke i utställningen Den mänskliga resan. Han härmar en docka av tidig homosapiens som kastar ett spjut. Foto: Martin Stenmark
Navigationspil för Förskolan

COSMONOVA

ÖVRIGA FILMER

Här hittar du alla filmer som skolor kan beställa. Observera att de filmer som vi rekommenderar för respektive årskurs hittar du under Cosmonova och studiematerial.

Alla filmer har svenskt tal

VÄLJ DIN EGEN FILM

Tisdag-fredag kl 10, 11 och 12 har du som lärare möjlighet att få välja vilken film som ska visas för klassen. Klassen måste bestå av minst 15 personer. Erbjudandet gäller under skoltermin med undantag för skollov. Det kostar 30-50 kr/elev och medföljande lärare betalar samma pris.

Kontakta bokningen, telefon 08-519 540 00, för mer information.

En affisch för filmen Oceans. Olika havsdjur under ytan. Koraller i botten. Illustration: BBC

OCEANS

I filmen Oceans, med fantastiska bilder från BBCs Blue Planet II, upptäcker ni den största och minst utforskade livsmiljön på jorden - haven. Från de kustnära grunda havsvikarna till havsbottnar på flera tusen meters djup.

Ni ser den stora biologiska mångfald som finns i haven och lär er om spännande anpassningar som några havsarter har.

På korallrevet träffar ni till exempel en fisk som använder verktyg för att öppna maten och en bläckfisk som gömmer sig från rovdjur genom att sätta på sig musselskal. Andra ämnen som tas upp i filmen är hur viktiga havsuttrar är för att skydda kelpskogar och hur klimatförändringen påverkar djur som valrossar.

Filmen är från 2019.

Mer om Oceans

Affisch för filmen Pandor med en stor panda i bakgrunden och texten Imax Pandor mot en grön buske.

PANDOR

Möt pandan Qian Qian som ska lära sig att bli en vild björn! Qian Qian föds på bevarandecentret Chengdu Panda base och filmen följer henne från barnkammaren på centret till bambuskogarna på Kinas bergssluttningar.

Ni får se hur forskare tar fram och testar metoder för att kunna släppa ut pandor från bevarandecenter i sin naturliga livsmiljö. Forskarna tar hjälp av en person som har lyckats släppa tillbaka svartbjörnar, uppfödda i fångenskap, till ett framgångsrikt liv i det vilda.

Andra teman som tas upp i filmen är människans påverkan på naturen och pandapopulationen, och vad man gör idag för att rädda pandornas livsmiljö.

Filmen ger en inblick i naturvetenskapligt arbetssätt och ett av skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.

Filmen är från 2018.

Mer om Pandor

Filmaffisch: A beutiful planet. Foto: IMAX/Cosmonova

A BEAUTIFUL PLANET

- se jorden med nya ögon

Rekommenderas från årskurs 5 och uppåt.

I filmen får vi uppleva vår fantastiska planet från rymden. Vi får ta del av astronauternas tankar när de ser ner på jorden från rymdstationen ISS. De vackra bilderna från filmen väcker förhoppningsvis insikten om att vi bor på en unik men sårbar planet. I filmsekvenser ser vi hur regnskogar håller på att försvinna och hur jorderosion och vattenbrist påverkar livet på jorden.

Vi får dessutom en inblick i astronauterna
vardagsliv på rymdstationen ISS. Varför är det till exempel viktigt att
återvinna allt vatten och att träna mycket när man är i tyngdlöst tillstånd?

Kombinera gärna filmen med ett besök i utställningen Uppdrag klimat.

Korta introfilmer med bland andra Clara Henry.

Mer om filmen

Längd: 45 min.

Filmen är från år 2010

AMAZONAS

Rekommenderas för årskurs 1 och uppåt.

Följ med på en 6 000 km lång upptäcktsfärd på Amazonas, den mäktigaste floden i världen.

Färden börjar högt uppe vid källan i Anderna och tar dig med ända fram till stränderna vid Atlanten.

I den täta växtligheten, djupt inne i djungeln, möter du indianstammar och medicinmän med kunskaper om växter med läkande krafter.

Längd. ca 40 min.

Filmen är från år 1999

ARKTIS: ISBJÖRNARNAS VÄRLD

Rekommenderas för årskurs 1 och uppåt.

Följ isbjörnars och andras djurs kamp för överlevnad, i en miljö av smältande is, enorma glaciärer, spektakulära vattenfall och majestätiska snöklädda bergstoppar.

Kombinera gärna med ett besök i utställningen Polartrakterna

Längd: ca 40 min.

Filmen är från år 2012

Film-affisch: Born to be wild

BORN TO BE WILD

Rekommenderas från årskurs 4 och uppåt

Möt Dr Beruté Galdikas och Dame Daphne Sheldrick, som vigt sina liv åt att skydda och hjälpa föräldralösa orangutanger och elefanter i Borneos regnskog och på Kenyas savann. Deras mål är att rädda dessa utrotningshotade djur för att slutligen kunna återföra dem till sin naturliga miljö.


Utbildningsmaterial (på engelska)länk till annan webbplats
Gå till Världsnaturfonden WWF:s hemsidalänk till annan webbplats

Längd: ca 40 min.

Filmen är från år 2011

Affisch för dinosauriefilmen

DINOSAURIER

Rekommenderas från årskurs 2 och uppåt.

Dinosaurierna har varit utdöda i 65 miljoner år - tills nu!

Följ med kända paleontologer till fyndplatser och se hur de hittar bevis på att jätteödlornas ättlingar lever än idag.

Kombinera gärna med ett besök i utställningen Fossil och evolution.

DjurbeskrivningarPDF

Längd: ca 40 min

 Filmen är från år 2007

 

Filmaffisch för Djurfilmen

DJURFILMEN

Rekommenderas för förskolan

I filmen får vi hänga med till djurens glada och tokiga värld. Barnen kan sjunga med lejonhanen på savannen, se färgglada zebror, följa med fiskande björnar som dansar och mycket mera. Berättelsen

är på rim och väcker fascination för djuren som bor på vår planet.

Längd: ca 20 min.


filmaffisch för Dream Big

DREAM BIG

Rekommenderas från årskurs 4 och uppåt

Eftersom filmen tar upp övergripande mål från läroplanen så fungerar den att se oavsett vilket ämne man undervisar i. Dels handlar den om genus och hållbarhet och dels om ingenjörsyrket och olika möjligheter med vad man kan jobba med inom ingenjörsyrket och olika utbildningsvägar som leder dit. Filmen handlar mycket om hur olika personer gjort sitt val av yrke och hur det kommer sig att de arbetar med det de gör.

Om man undervisar i Teknik eller NO så passar filmen utmärkt eftersom den tar upp för att teknisk verksamhet har betydelse för, och påverkar, människan, samhället och miljön. Och påvisar teknikutvecklingens olika faser. Filmen tar upp flera naturvetenskapliga fenomen som lätt går att arbeta vidare med i skolan. Till exempel: Magnettåg, hävstänger, krafter, ljusreflektion, resonans med mera.

Längd: ca 40 min.

Mer om filmen

Filmaffisch: En resa bland korallreven

EN RESA BLAND KORALLREVEN

Rekommenderas från årskurs och uppåt.

Följ med till korallreven i det avlägsna Västpapua, i världens största filmformat. I detta paradis under havsytan finns över 2000 marina arter, fler än någon annanstans på jorden.

En resa bland korallreven är en berättelse om hopp och förundran, och om vikten av att leva i balans med haven på vår planet.

Kombinera gärna med ett besök i utställningen Liv i vatten.

Längd: ca 40 min.

Filmen är från år 2013

Film-affisch: Istidens jättar

ISTIDENS JÄTTAR

Rekommenderas från årskurs 2

Möt istida giganter som sabeltandade katter, jättetrögdjur och mammutar. Följ forskare i deras arbete med att kartlägga en tid när människan kämpade för sin överlevnad sida vid sida med ullhåriga jättedjur.

Kombinera gärna filmen med ett besök i utställningen Den mänskliga resan.

Längd: ca 40 min.

Filmen är från år 2013

Filmaffisch: Kosmos den oändliga resan

KOSMOS - DEN OÄNDLIGA RESAN

Rekommenderas från årskurs 6 och uppåt

Hur stort är stort? Hur litet är litet? Filmen tar oss med på en resa från jordens yta till universums yttre och sedan tillbaka till atomens märkliga inre. Med fantasieggande bilder hjälper filmen oss att binda ihop de stora avstånden, och sammanhangen, mellan mikrokosmos och makro-kosmos. En spännande och pedagogisk resa.

Längd: ca 40 min.

Filmen är från år 1996

Filmaffisch: Människokroppen

MÄNNISKOKROPPEN

Rekommenderas från årskurs 2.

Följ med på en unik resa i ditt inre! Utforska, med hjälp av innovativa filmtekniker, kroppens små vardagsmirakler som håller den i full aktivitet från morgon till kväll.

Se hur ett barn utvecklas i mammans mage och följ den blixtsnabba impulsen i en hjärncell som rör sig med en hastighet av över 400 km/timme.

Längd: ca 40 min.

Filmen kan i vissa sekvenser upplevas som något könsstereotypisk.

Kombinera gärna filmen med ett besök i utställningen Djuret människan.

Filmen är från år 2001

Filmaffisch: Osynliga mysterier

OSYNLIGA MYSTERIER

Rekommenderas för Åk 7 och uppåt.

I filmen Osynliga mysterier får vi se det som antingen är för snabbt, för långsamt eller för litet för att vi ska kunna uppfatta det. Ögat kan heller inte se det som ligger utanför regnbågens färger. Men med hjälp av höghastighetskameror, intervallfotografering, elektronmikroskop och nanoteknik blir det osynliga synligt. Den här tekniken hjälper oss att se vad som finns på våra egna kroppar och i luften som vi andas. Vi kan uppleva hur djur rör sig och hur blommor växer. Genom filmen kan vi till exempel precis som ett bi se ultraviolett ljus eller uppleva hur det är att ha röntgensyn.

Längd: ca 40 min.

Lärarhandledning till Osynliga mysterierPDF

Filmen är från år 2013