Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Bli volontär

Vill du bli volontär och jobba med våra zoologiska samlingar? Som volontär får du insikt och erfarenhet av att jobba med forskningssamlingar på ett naturhistoriskt museum.

Volontärarbeta på den zoologiska avdelningen

Med volontär avses en person som med myndighetens godkännande utför arbetsuppgifter på Naturhistoriska riksmuseet men som inte har ett anställningsförhållande med myndigheten och som inte får någon ekonomisk ersättning för detta. Uppgifterna är frivilliga, överenskomna och tidsbegränsade samt ingår inte som en del i den ordinarie verksamheten.

Att vara volontär kan vara väldigt givande. Du ger hjälp där det behövs och får samtidigt trevliga kollegor och en rik erfarenhet. En del är volontär för att få arbetslivserfarenhet, andra för att de älskar att jobba på ett museum med museiföremål eller för att de kanske har ett specialintresse för någon djurgrupp.

Det är främst inom verksamheten med våra forskningssamlingar vi tar emot volontärer efter överenskommelse. Arbetsuppgifter kan variera men handlar ofta om att förbättra samlingsförvaringen, registrera samlingsföremål i databas, ta hand om donationer som ska införlivas med samlingen mm.

Vi söker volontärer som brinner för att arbeta med zoologiska samlingar. Av dig krävs det att du är beredd att dedikera en viss tid som minimum, till exempel fulltid under ett halvår, eller två dagar i veckan under ett års tid. Du kommer ha en arbetsledare som ger dig arbetsuppgifter som du efter en upplärningsperiod förväntas kunna sköta relativt självständigt. Antagande av volontärer görs som längst på ett år i taget men kan förlängas om det är ett ömsesidigt önskemål.

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Johannes Bergsten