Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Spritmagasinet

I spritmagasinet förvaras Naturhistoriska riksmuseets våtkonserverade föremål, allt från stora fiskar till amöbor och tropiska frukter. Det är mest samlingar av djur och en mindre del växter som fyller hyllorna.

Om samlingen

Naturhistoriska riksmuseet har underjordiska lokaler för förvaring av spritkonserverade samlingar.

I magasinet förvaras framförallt samlingar av djur. Spritkonserverade växter utgör endast ca fem procent. De zoologiska samlingarna, det vill säga djuren, består till största del av ryggradsdjur om man ser till utrymme, där fiskar dominerar följt av grod- och kräldjur, däggdjur och fåglar.

Två personer som arbetar med samlingsvård. Ena personen står på en stege och håller i en glasburk. Brevid dem är det hyllor fulla med glasbrukar i olika storlekar och former.

Det finns dock många fler ryggradslösa djur i spritmagasinet där kräftdjur, tagghudingar och blötdjur är exempel på stora grupper med många föremål. Insekter är också ryggradslösa djur och de största samlingarna utgörs av torrmonterade exemplar men det finns också material som förvaras i sprit.

Stor yta

Den totala ytan är ca 1 000 kvadratmeter och omfattar ett kompaktsystem med ca 7 000 hyllmeter och 150 meter pallställ för europallar. De senare används för förvaring av stora burkar, tunnor och behållare.

Samlingsvårdare håller i en glasburk och står mellan två hyllor fulla med glasburkar i olika storlekar och former.

Anläggningen byggdes och togs i bruk på 90-talet för att samla allt brandfarligt spritmaterial i en lokal med moderna säkerhetssystem som sprinklers och gasdetektorer som varnar för höga halter av spritångor i luften.

Vanliga frågor

Vad är det för sorts sprit?

Etanol, oftast 70 – 80 %.

Vad är syftet med att spara föremål i sprit?

Föremålen bevaras väldigt bra. De äldsta spritlagda föremålen är från första halvan av 1700-talet. Ytterligare en fördel är att djur och vävnad kan bevaras hela, till skillnad från till exempel torra skinn eller skelett.

Kan man äta djuren?

Nej.

Kontakt med samlingen

Föreståndare spritmagasinet:

Bo Delling | Intendent

Ansvarig fisksamlingarna

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Johannes Bergsten