Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Däggdjur från pleistocen

Vid enheten för paleobiologi har museet betydelsefulla samlingar av ryggradsdjur.

Historiskt viktiga samlingar från Sydamerika

Vid enheten för paleobiologi har vi omfattande samlingar av alla de större grupperna av ryggradsdjur. Bland dessa finns historiskt viktiga samlingar av däggdjur, däribland betydande samlingar från Sydamerika.

En av dessa är från Tarijadalen i Bolivia, där framför allt jättetrögdjur och primitiva elefantdjur från senare delen av pleistocen påträffats. Ytterliggare en världsunik samling är från Tirapata på mer än 3800 meters höjd i Perus högland. Dessa fossil är mellan 22 000 och 12 000 år gamla.

I grottan, kallad Casa del Diablo (’djävulens hus’), har påträffats jättetrögdjur, hästar, lamor, hjortdjur, rovdjur och stora mängder gnagare. Flera av dessa är bland de sista i sitt slag.

Totalt omfattar de två samlingarna ca 6000 fossil. I bägge fallen insamlades fossilen av etnografen Erland Nordenskiöld (kusin till Otto, se Antarktis) i slutet av 1800- och början av 1900-talet.

På bilden högst upp på sidan syns en käke av ett elefantdjur ur familjen Gomphoteriidae, Cuvieronius hyodon. Foto: Mikael Axelsson

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Anna Lindström