Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Digital utställning - Fossila växter

Här kan du läsa mer om våra fantastiska växtfossil och få en översikt av vad som gömmer sig i våra samlingar.

Kinas karbon och perm

Museets enhet för paleobiologi har en mycket stor samling fossila växter från Kinas karbon och perm; över 22000 exemplar från 14 provinser är datalagda och identifierade till släkte och över 5000 till art.

Polarfloran

Våran polarflora är unik och omfattar omkring 4500 växtfossil från bland annat Spetsbergen, Grönland, Island och Björnön. De representerar ett tidsintervall sedan tiden då växter etablerade sig på land för över 400 miljoner år sedan under tidperioden devon och dessa växtfossil används flitigt i forskning om paleoklimat och biologisk mångfald

Schweitzer-samlingen

I våra samlingar har vi ca. 2500 fossila växter från en unik samling, som under flera decennier samlades in av Professor Hans-Joachim Schweitzer (Universitetet i Bonn). Det unika med denna samling är att den i stort täcker växternas utvecklingshistoria.

test

Kritaväxter från Quedlinburg

Denna samling från olika lokaliteter runt staden Quedlinburg, Sachsen-Anhalt, Tyskland, omfattar cirka 4 700 exemplar.

Australiens flora

Museet har en växande samling av fossila växter från Australien eftersom aktiv forskning och insamling pågår inom denna region. Samlingarna innehåller flera tusen exemplar, främst från östra Australien.