Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Skånes krita

På museet finns en stor samling av evertebratfossil från kritaperioden från Skåne, nästan 43000 exemplar är registrerade i databasen och merparten samlades in under 1900-talets första hälft.

Sediment från Krita

På enheten finns en stor samling av evertebratfossil från kritaperioden från Skåne, nästan 43000 exemplar är registrerade i databasen och merparten samlades in under 1900-talets första hälft.

Sediment från krita finns i Skåne framförallt runt Ivösjön i nordöstra delen av Skåne i det som kallas Kristianstadbassängen. I de sydvästra delarna av Skåne är kritalagren dolda men kommer i dagen i stenbrott som t ex i Limhamnsbrottet i Malmö.

Samlingen domineras av musslor

Under kritatiden levde en rik fauna av ryggradslösa djur i ett grunt och varmt hav. Där fanns mollusker (musslor, snäckor och bläckfiskar), armfotingar (brachiopoder), tagghudingar (sjöborrar och sjöstjärnor), mossdjur (bryozoa), koraller, svampdjur, havsborstmaskar och kräftdjur (havstulpaner och spökräkor) i haven runt Skåne. Alla dessa finns representerade i våra samlingar från Skånes krita, men samlingen domineras av musslor, framförallt ostron (Ostrea), men även inoceramider, kammusslor (Pecten) och Spondylus. Även en typ av bläckfisk, belemniter, finns det väldigt mycket av i samlingen.

Några föremål ur samlingen

Fem stycken ljust beiga fossiler. Fossiler är runda som bollar med utbutningar runt hela. Bakgrunden är svart.

Fem sjöborrar, Salenia aerolata från Skånes krita. Foto: Anna Lindström

Två stycken ljust beiga fossiler. På ena fossilet är det en lapp där det står att den tillhör Naturhistoriska riksmuseet och att den är från Krita-perioden.

Två skal av ostronet Ostrea semiplana från Söndraby. Foto: Anna Lindström

Tre stycken avlånga fossiler. De är är platt på ena ändan och spetsig på andra. På en av fossilerna sitter det en lapp med text på.

Tre exemplar av belemniten Belemnellocamax mammilatus insamlade 1922 i Blaksuddens stenbrott på Ivön. Foto: Anna Lindström

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Anna Lindström