Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Digital utställning - Fossila evertebrater

Här kan du läsa mer om våra fantastiska fossil av evertebrater (ryggradslösa djur) och få en översikt av vad som gömmer sig i våra samlingar.

Dalarna tropiska fauna - ordovicium

Under ordovicium (480-445 miljoner år sedan) levde de ryggradslösa djuren i tropiska, varma hav då Sverige på den tiden utgjorde en del av kontinenten Baltica och låg på södra halvklotet i närheten av ekvatorn.

Gotlands korallrev -silur

Gotland är unikt då i stort sett hela perioden silur (445-420 miljoner år sedan) finns representerad, från de äldsta lagren i nordväst till de yngsta i sydost. Eftersom fossil hittas i så rikliga mängder på Gotland har samlingen på museet en lång historia med insamlat material från senare delen av 1800-talet till nutid. Insamlandet har under åren skett både i forskningssyfte och av intresserade privata samlare.

Skånes krita

På museet finns en stor samling av evertebratfossil från kritaperioden från Skåne, nästan 43000 exemplar är registrerade i databasen och merparten samlades in under 1900-talets första hälft.

Västergötlands paleozoikum

Från Västergötland finns det runt 15000 fossil i våra samlingar, som spänner över perioderna kambrium, ordovicium och silur (540-420 miljoner år). Det mesta av materialet kommer från området kring platåberget Kinnekulle.