Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Samlingsföremål från geologiska enheten, många små prover med tillhörande etiketter.

Om våra geologiska samlingar

Upptäck våra unika mineral- och meteoritsamlingar, med skatter från Sveriges djupaste gruvor till rymdens fjärran hörn. Berika din kunskap med historiska dokument och prover insamlade av banbrytande forskare. En resa genom tid, rymd och Sveriges geologiska arv väntar!

Stora samlingar

Mineralsamlingen består av fler än 100 000 prover, av vilka ungefär häften kommer från fyndigheter i Sverige. Större delen av dem är insorterade i en systematisk huvudsamling, som är organiserad efter vilken mineralklass och grupp mineralet tillhör.

Den systematiska täckningen är cirka 45%. I typsamlingen finns 120 typer (holotyper och cotyper), det vill säga prover som legat till grund för den första vetenskapliga beskrivningen av ett mineral.

Utomjordiska föremål

Meteoritsamlingen innehåller mer än 1100 prover av 337 olika meteoriter.

Samtliga erkända svenska meteoriter finns representerade, inklusive cirka 200 stenar från Hessle-skuren som föll 1869 i Uppland, samt flera stycken av järnmeteoriten Muonionalusta från Norrbotten. Andra meteoriter kan vara ytterst sällsynta, och endast små mängder av dem finns tillgängliga.

Unika fynd

Övriga samlingar innefattar bergarter, malmer, noduler etc. Flertalet äldre gruvor och stenbrott i Sverige är sedan länge nedlagda och otillgängliga, ofta vattenfyllda. Våra bevarade prover från fyndigheterna och andra otillgängliga platser, till exempel i det arktiska området, är därmed ofta enda möjliga källan till undersökningsmaterial när sådant efterfrågas. Det kan vara aktuellt både för grundläggande forskning om mineralfyndigheters bildning och för förstudier i prospektering.

Sällsynta och unika mineral från Sverige

Bland specialiteterna finns en stor svit från Långbans gruvor i Filipstads kommun, Värmland (cirka 20 000), som är kända för sin rikedom på sällsynta och unika mineral, och har därför länge varit har föremål för forskningens intresse. Klassiska malmfyndigheter som Sala, Falun, Bastnäs (Riddarhyttan), Malmberget och Boliden är väl representerade, liksom de kända pegmatitförekomsterna Ytterby, Utö, Varuträsk med flera.

Prover som insamlats av eller undersökts av välkända forskare, som J. Berzelius, G. Flink, A. Hamberg, S. Hedin, W. Hisinger, A.E. Nordenskiöld och H. Sjögren bevaras i samlingarna. Vi har också Bergskollegiets samling, som överfördes till museet 1859, inklusive äldre kataloger och annan värdefull historisk dokumentation.

Här kan du läsa mer om den geologiska historiska forskningen vid museet » Läs mer! Öppnas i nytt fönster.

Tjänster

Samlingarna utnyttjas främst till forskning, både i interna och externa projekt, men även till utställningar och utbildning. Material kan göras tillgängligt för personer affilierade med akademisk institution, via lån eller besök, efter kontakt med ansvarig personal.

Nytt material förvärvas löpande genom inköp, byten, gåvor och vår egen insamling.

Läs mer om våra tjänster här » Läs mer Öppnas i nytt fönster.

Innehåll på sidan

Sidan uppdaterad: