Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Sommarens öppettider:
Måndag–söndag 10–18
t.o.m. 21 augusti

  • Huvudmeny

Lennart Nilssons vackraste naturfoton visas i ny utställning

Fredag den 27 mars öppnar en retrospektiv utställning med några av Lennart Nilssons vackraste naturfotografier från 1959 till 2007 på Naturhistoriska riksmuseet. Utställningen heter "Naturfotografen Lennart Nilsson" och är del av Naturvårdsverkets utmärkelse "Årets naturfotograf", som han utsågs till för 2007. Lennart Nilsson är Sveriges internationellt mest berömda och prisbelönta fotograf.
Grisfoster

Grisfoster, 6,5 veckor. Foto: Lennart Nilsson. För högupplöst bild, se nedan.

– I den nya utställningen får besökarna möta naturen på nära håll. De får se några av Lennart Nilssons banbrytande fotografier som har tänjt gränserna för vad som är möjligt att fotografera. Fotografier som har inspirerat generationer av naturfotografer, säger Claes Enger , utställningschef på Naturhistoriska riksmuseet.
 
Utställningen omfattar ett drygt 40-tal bilder och baseras på Lennart Nilssons gärning som naturfotograf under åren 1959 till 2007. Genom Lennart Nilssons speciallinser kommer besökarna nära naturen och får se det som det mänskliga ögat inte annars kan se. Blommor som pollineras av bin. Tidiga fosterbilder av apor och människa, som visar hur lika vi är när vi är små. Fosterbilder av en kyckling och en gris där besökarna kan se kycklingens näbb och ben samt grisens klövar och tryne.
 

Hightech från 1700-talet


Besökarna kan också se bilder av det Linné såg i sitt mikroskop för 250 år sedan, vilket är möjligt tack vare en rekonstruktion som Lennart Nilsson och Hans Nyman har gjort med hjälp av ett Cuffmikroskop från den tiden. Bilderna föreställer bland annat en loppa och en mygga. Dessutom kan besökarna jämföra vad som var möjligt att se då med bilder på vad som är möjligt att se i dag med modern elektronmikroskopi.
 
Fotografierna i utställningen kommer från följande publikationer:
  • Myror, Forum, 1959.
  • Liv i hav, Tidens förlag, 1959.
  • Nära naturen, Bonnier Fakta, 1984.
  • The Dawn of Life, Life Magazine, 1996.
  • Hightech från 1700-talet, artikel ur Illustrerad vetenskap 2007.

Utställningen visas i Vegasalen mellan den 27 mars och den 30 augusti 2009.
 

Motivering


Stipendiekommitténs motivering till valet av Lennart Nilsson som "Årets naturfotograf 2007" lyder: "Hans bilder, som ständigt överraskar betraktaren, har ofta gett ljus åt det som det mänskliga ögat inte ser. Allt från det minsta virus till småkryp och insekter, har gestaltats genom Nilssons speciallinser. Hans tidiga studier av myror och livet i havet resulterade i bilder som inspirerade kommande generationer av naturfotografer. Även hans reportagebilder från isbjörnsjakt på Svalbard gav ekon över världen. Ekon som resulterade i människors uppvaknande och ökande miljömedvetande. Nilsson har alltid varit banbrytande och trots sin nu höga ålder är han fortfarande mästerfotografen som ständigt är på språng in i nya fotoprojekt."
 

Stora framgångar


Lennart Nilsson är 86 år. Han började sin karriär som fotojournalist i mitten av fyrtiotalet. Ett av de första stora uppdragen var att dokumentera jakten på isbjörnar i Spetsbergen 1947. Inom naturfotografin har Lennart givit ut böckerna Myror, Liv i hav och Nära naturen. De två sistnämnda har rönt stora framgångar både nationellt och internationellt.
 

Fakta om Naturhistoriska riksmuseet


Naturhistoriska riksmuseet vill vara en mötesplats för alla som är intresserade av miljö och natur. Här kan besökarna se permanenta och tillfälliga utställningar på olika teman, planetarieföreställningar och uppleva filmer i världens största filmformat på Cosmonova. Regelbundet arrangeras också olika typer av föredrag och programverksamhet för hela familjen.
För ytterligare information, kontakta gärna:
Gunnel Wirénius Nohlin , publika avdelningen
08-519 541 49, 0701-82 40 88, gunnel.wirenius@nrm.se

Claes Enger , utställningschef
08-519 542 54, 070-182 40 00, claes.enger@nrm.se

Pressbilder


Klicka på bilden för att hämta högupplöst bild. Vid användning av bilderna ska fotografens namn alltid anges. Foto: Lennart Nilsson
Blomma och bi

Ett honungsbi besöker ett midsommarblomster. På biets huvud ser du mängder av pollenkorn.

Grisfoster, detalj

Grisfoster, 6,5 veckor

Bi i blomma, närbild

Ett honungsbi har landat i ett midsommarblomster för att skörda nektar och pollen, samtidigt som blomman befruktas.

Larv på järnvägsräls

Denna larv av den allmänna träfjärilen har med livet som insats gett sig upp på den blå Roslagsbanans järnvägsräls. Fotograferad med specialoptik med extrem djupskärpa.