Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
mediekollage

Klicka på bilden för att komma till inslaget. Foto: Rebecka Haglund, SVT

Varför får museet döda djur med posten?

SVT Nyheter uppmärksammar Naturhistoriska riksmuseets avdelning för statens vilt.

SVT intervjuar Malin Fridström, biolog vid zoologiska enheten, och skriver: Många skulle nog tycka att det var en smula obehagligt att få något dött skickat på posten, men Malin Fridström säger att det ”ibland är som julafton” att öppna paketen som kommer in till Naturhistoriska riksmuseet.

...

På hennes avdelning får de normalt in mellan 400 och 600 djur av statens vilt årligen. De flesta paket innehåller däggdjur men nästan lika många är fåglar och skälet till att Malin och hennes kollegor får alla dessa paket står att läsa i jaktlagens 25:e paragraf:

”För att skydda utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla djurarter och tillförsäkra vetenskapen och undervisningen djur av sådana arter får regeringen föreskriva att vilt som omhändertas, påträffas dött eller dödas skall tillfalla staten."

Stor samling kan växa mer
Statens vilt (se lista över djuren i faktarutan) måste därför skickas till Naturhistoriska riksmuseet eller lämnas till polismyndigheten som har ett ansvar att skicka djuren vidare till museet. Långt ifrån alla känner dock till lagen, vilket Malin Fridström beklagar.

– Det är ju jättebra att höra av sig till oss om man hittat något som man tror att vi kan vara intresserade av för det kan innebära ett stort tillskott till våra samlingar.

Naturhistoriska riksmuseets zoologiska samling består redan av fyra och en halv miljoner föremål, så är det verkligen nödvändigt att få in mer?

– Det blir rätt stora mängder och därför kan vi inte spara allt för varje djur utan kanske bara delar av skelett och skin, men samlingen är en förutsättning för forskningen och måste hela tiden berikas för att man ska kunna upptäcka förändringar i naturen, säger Malin Fridström.

...

Här finns mer information om Statens vilt hos Naturhistoriska riksmuseet,

 

Länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till SVT och inslaget.