Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Gigantisk artbingobricka med 20x20 arter där några är iprickade. I bakgrunden en sjö.

Stort intresse för artbingo under biologiska mångfaldens dag.

Naturhistoriska riksmuseet deltog i biologiska mångfaldens dag. Dels med aktiviteten Livets träd på museet, dels med medarbetare som letade 400 arter i ett stort artbingo.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på museet, Erik Hansson från Natursidan, småkrypsfotografen John Hallmén och Peder Winding, fågelskådare och entomolog gav sig ut med en jättebingobricka med 20 x 20 arter som de letade efter under Biologiska mångfaldens dag. Ett av skälen var att visa på hur många olika djur- och växtarter som finns i närnaturen runt Stockholm. Att hitta 400 arter på en dag kanske de klarar, men hittade de just de 400 som de skrev upp på sin bingobricka?

Jakten började klockan 03.00 och följdes av många medier under de 14 timmar som bingot pågick.

Didrik Vanhoenacker rapporterar:
Vi började med att skåda fågel vid Säbysjön (och prata i nattradion) och gick vidare till Hansta där vi hade med en radioreporter från P4. Sedan gick vi till Akalla och tog tunnelbanan två stationer till Kista.

Från Kista gick vi via Kymlingeskogen och Igelbäcken till Överjärva gård och hälsade kort på hos Solna naturskola innan vi fortsatte till Ulriksdalsparken. Där träffade vi museichefen, förra museichefen, nya forskningschefen, gamla forskningschefen, regeringen, Artdatabanken, WWF, Solna kommun, Rebecka Le Moine med flera som firade IUCN:s 70-årsjubileum. Sedan gick vi vidare mot museet. På Tivoliberget i Bergshamra fick vi vår första bingo och gjorde en till radiointervju. Därefter gick vi över Ålkistan runt Lappkärret och bort till Stora skuggan där Entomologiska föreningen hade en aktivitet med flera från museet.

Vi hann inte besöka Råstasjön, museet eller Universitetet. Det tog sina 14 timmar ändå att gå ungefär tre mil. Totalt såg vi 356 av arterna på vår bingobricka och fick 3 fulla bingorader! Vi avslutade kl 18 på Norrmalmstorg, sista arten blev mistel.

* Vaken i P3 och P4 ringde upp 5:15länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

* De gjorde även ett webbinlägg.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

* P4 Stockholm skickade ut sin reporter Lasse Persson som följde med i skogen en dryg timme från klockan 7.

- Inslag 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

- Inslag 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

- Inslag 3 (med John Hallmén)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

- Inslag 4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster