Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
En gammaldags filmruta med texten: En kärleksakt i tre akter.

På museets Faceobook-sida visas en liten film om skorpionens kärlekliv. Klicka på bilden för att komma dit.

Skorpinioner mästare på kärlek!

Det är kärlek i luften! Skorpioner är kanske inte det första du tänker på när det gäller kärlek - men de är riktiga romantiker. Det uppmärsammar tidningen Forskning & Framsteg.

"Kärleken och döden ligger nära varandra i skorpionernas värld. De farligaste bär på ett gift som kan döda 120 000 möss med en enda droppe, och Julio Ferrer-Mariné tror att de gör sina val så noggrant eftersom de vet om att en konflikt i relationen kan förgöra dem."

Tidningen skriver vidare: "I det gamla Egypten var äktenskapets beskyddargudinna en skorpion. Ett spindeldjur med hårt skal och dödligt gift som den inte tvekar att använda mot sina artfränder. Men också en mästare på kärlek, enligt Julio Ferrer-Mariné, forskarassistent på Naturhistoriska riksmuseet och expert på skorpioner. Han har studerat dem i över 40 år.

– Det började med att jag blev nyfiken på varför egyptierna valde en sådan kärleksgud. Ingen kunde svara mig så det enda sättet att ta reda på det var att skaffa några och börja studera dem. Sedan förstod jag."

Glad alla hjärtans dag önskar vi på Naturhistoriska riksmuseet! 

faximil ur tidningen Forskning och Framsteg.

Klipp ur tidningen Forskning & Framsteg.