Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Forskningschef Per Eriksson. Foto: SVT

Forskningschef Per Eriksson. Foto: SVT

Om branden i Brasilien

Per Ericson, forskningschef på Naturhistoriska riksmuseet, intervjuas angående branden i det brasilianska nationalmuseet.

Förlusterna efter branden på det brasilianska nationalmuseet är mycket omfattande och ett hårt slag mot tidigare och nutida forskningsarbete.

– Det är fullständigt förödande och förskräckande, säger Per Ericson till SVT.

Han har följt händelseutvecklingen i Rio de Janeiro. Han beskriver hur en av spelarna i den internationella musei- och forskningsvärlden har försvunnit.

– Det är fullständigt förödande och förskräckande. Varje nation har ett eller flera nationalmuseum där de samlar sina kultur- och naturföremål. Det är som om flera stora, nationella museer här i Sverige skulle brinna upp, säger han.
Stora delar av Museu nacionals gigantiska samling på över 20 miljoner föremål – att jämföra med Naturhistoriskas 12 miljoner – har gått förlorade.

– Det är ett riktigt, riktigt stort bakslag både för den sydamerikanskaoch den globala forskningen i bland annat biologisk mångfald och om kulturhistorien i Sydamerika. Samlingarna är grunden i den typen av forskning, säger han till SVT.