Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Årets pollensäsong mer besvärlig än föregående

Årets pollensäsong är igång och förväntas bli tuffare för allergiker, något som har uppmärksammats i flera medier.

De tidiga pollensorterna, al och hassel, har en naturlig variation över åren och just i år förväntas det bli exta mycket av dessa i luften.

Bild från TV-inslag med en ruta med man i hörlurar längst upp till vänster, två personer i en ruta under detta och till höger en bild på en Sverigekarta som visar att hasseln spridit sig till cirka halva Sverige, mot bakgrund av ett hänge med pollen.

Museets pollenanalytiker Björn Gedda berättar om att årets pollensäsong har kommit igång i TV4 Nyhetsmorgon.

TV4 skriver:

Pollenanalytiker Björn Gedda berättar att hasseln redan börjat blomma och kan ställa till det på sina håll. De tidiga pollensorterna anläggs under sommaren och ligger i dvala under hösten för att sedan släppa när det blir varmare, därför kan pollensäsongen börja redan i mars när vi haft varma dagar som i år.

Mitt i rapporterar för Stockholm:

– Det är hassel och al som börjat blomma nu. Än så länge är det för säsongen rätt normala halter men i år har vi stora hängen av båda sorterna som inte börjat blomma ännu, säger Anita Ekeblom, intendent på Palynologiska laboratoriet på enheten för miljöforskning och övervakning på Naturhistoriska riksmuseet

TV4 Nyhetsmorgon

Bild från TV-inslag med tre rutor, en som visar halter av pollen i en graf, en där pollenanalytiker Agneta Ekeblom håller i ett pollenhänge och en porträttbild av henne.

Pollenanalytiker Agneta Ekeblom förklarar i TV4 vad pollen är och varför de påverkar vissa människor så starkt.