Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Om kakor

En kaka (cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Vi använder kakor på våra webbplatser bland annat för att få statistik över hur de används, och för att erbjuda möjligheter att dela innehållet.

Kakor är inte aktiva filer, och de kan alltså inte sprida virus till eller spåra innehåll på din dator.

Från och med 1 juli 2011 ska myndigheter se till att användare samtycker till den hantering av kakor som sker på deras webbplatser. Hur detta samtycke ska gå till, se ut eller fungera finns det ännu inga riktlinjer om från den ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS.

Naturhistoriska riksmuseet har valt att inte skapa någon funktion för aktivt samtycke. Istället tillämpar vi principen att du själv stänger av webbläsarens funktion för lagring av kakor om du inte samtycker till lagring på din dator.

Besöksstatistik

För att få ett bra underlag för arbete med förbättringar och för att förstå hur en webbplats används behöver vi samla in statistik om varje besök. Via kakor från verktyget Google Analytics kan vi få uppgifter om antalet besök, hur länge besöken i varar i genomsnitt och hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.

Läs mer om kakor för Google Analyticslänk till annan webbplats (engelska)

Inloggning

På nrm.se används sessionskakor (JSESSIONID) för de delar av webbplatsen som kräver inloggning (till exempel vid nedladdning av vissa publikationer) för att identifiera inloggade användare och ge korrekta behörigheter.

Webbfrågan

För att svara på Webbfrågan på nrm.se:s startsida används en permanent kaka.

Att inte acceptera kakor

Om du inte accepterar att kakor används kan du göra inställningar i din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan välja att antingen inte tar emot några kakor alls, eller att få en fråga varje gång en webbplats försöker placera en kaka på din dator.

I webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade kakor. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Mer information om kakor finns på PTS webbplatslänk till annan webbplats.