Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Internationella samarbeten

De ringmärkningscentraler som finns i ett flertal länder i olika världsdelar samarbetar genom att utväxla data om ringmärkta och återfunna fåglar.

Av naturliga skäl har svenska ringmärkningscentralen särskilt ofta kontakt med Finlands, Norges och Danmarks ringmärkningscentraler. EURING är en sammanslutning av europeiska ringmärkningscentraler som driver gemensamma projekt.

Om EURING

I oktober 1963 bildades en sammanslutning av europeiska ringmärkningscentraler som kallas EURING Länk till annan webbplats. (European Union for Bird Ringing). Syftet var att försöka organisera och standardisera vetenskaplig ringmärkning i Europa. Eftersom fåglar inte tar hänsyn till nationsgränser är internationellt samarbete en förutsättning för att fåglarnas flyttning ska kunna studeras med hjälp av ringmärkning.

European Union for Bird Ringing Länk till annan webbplats.

Kodsystem och återfynd

En viktig uppgift för EURING har varit att utveckla ett gemensamt kodsystem för dataläggning av återfyndsdata så att utbytet av information mellan de olika ringmärkningscentralerna underlättas.

I EURINGs databas, Euring Data Bank, samlas europeiska återfynd för att möjliggöra vetenskapliga bearbetningar av återfynd från större geografiska områden. Förutom återfynd försöker man också samla uppgifter om antalet årligen ringmärkta fåglar i olika länder. Från och med hösten 2005 administrera British Trust for Ornithology (BTO) i Storbritannien databasen.

EURING arbetar även med att förbättra och utveckla metoder för att bearbeta återfyndsdata bland annat genom att arrangerat tekniska konferenser.

Gemensamma projekt​

EURING Länk till annan webbplats., har initierat, stött och drivit flera gemensamma projekt som till exempel:

En viktig aspekt i projekten har varit att erhålla resultat som ska kunna användas i fågelskyddssammanhang.

Organisation​

Representanter för de 48 ringmärkningscentraler som ingår i EURING samlas vartannat år för att diskutera gemensamma ärenden och utse den styrelse som ska leda arbetet mellan generalförsamlingens möten.

Läs mer

Om du vill läsa mer om EURING eller besöka någon av de andra ringmärkningscentralernas hemsida hittar du länkar här.

EURING - europeiska ringmärkningsunionen Länk till annan webbplats.

Färgmärkningsprojekt i Europa Länk till annan webbplats.

Ringmärkningsbyrån i Finland Länk till annan webbplats.

Ringmärkningscentralen i Norge Länk till annan webbplats.

Ringmärkningscentralen i Danmark Länk till annan webbplats.

Ringmärkningscentralen i Island Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: