Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Död tumlare - fynd eller bifångst

Här hittar du information om hur du går tillväga om du hittar en död tumlare eller får den som bifångst i dina redskap.

Fynd mot ersättning

Antalet tumlare i Östersjön är lågt och därför extra intressanta för forskningen. På grund av detta tar museet i första hand in tumlare funna döda från detta område. Från västkusten tar vi in cirka 20 stycken hela färska tumlare per år.

Observera att ersättning endast utgår för insamling eller provtagning som har godkänts av Naturhistoriska riksmuseet.

Kontakta oss för bedömning

Om du hittat en död tumlare eller får en tumlare som bifångst, kontakta oss så fort som möjligt. Vi vill gärna ta del av ditt fynd och göra en bedömning om vi har möjlighet att ta in tumlaren för obduktion och provtagning.

Vi tar tacksamt emot foton på tumlaren för att lättare kunna bedöma om den är intressant för oss. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Uppgifter om fyndet eller bifångsten

Vi behöver följande uppgifter vid fynd av död tumlare eller bifångst av tumlare:

  • fyndlokal
  • fynddatum
  • längd
  • om möjligt uppskattad vikt
  • lat/long
  • djup, vid bifångst (frivilligt)
  • nät, vid bifångst (frivilligt)

Kontaktuppgifter

Polisen

Telefon: 114 14

Naturhistoriska riksmuseet

Rapporteringsformulär: Rapportera tumlare och säl Länk till annan webbplats.

Frågor om rapporteringen: marinadaggdjur@nrm.se

Växel: 08-519 540 00

Linnea Cervin | Förste assistent

Yessenia Rojas Sepulveda | Förste assistent

Göteborgs naturhistoriska museum

Om du hittar en död tumlare eller får en tumlare som bifångst i dina fiskeredskap på västkusten kan du förutom polisen och Naturhistoriska riksmuseet, även kontakta Göteborgs Naturhistoriska museum.

Växel: 010-441 44 00

  • Magnus Gelang
  • Christel Johnson
  • Kennet Lundin

Ersättning vid insamling

Ersättning utgår endast för insamling av tumlare som godkänts av Naturhistoriska riksmuseet. Kontakta museet innan insamling påbörjas. Mer information om utbetalning av ersättning hittar du under

Hur känner jag igen en tumlare

Tumlare har väldigt artspecifika tänder som är "spadformade" och lite platta. Om tandköttet finns kvar syns oftast bara den övre rundade delen av tanden.

Delfiner, som också tillhör tandvalarna, har mycket större, grövre och mer konformade tänder än tumlare .

Behandling av personuppgifter

I samband med att funna döda eller bifångade tumlare skickas in till museet sparar Naturhistoriska riksmuseet personuppgifter som namn, telefonnummer och e-post. Syftet är att kunna kommunicera med insändaren kring respektive djur, samt för att kunna följa upp eventuella framtida frågor kring material som skickats till museet.

För att kunna betala ut ersättningen för inskickade djur samlar vi även in personnummer och bankuppgifter som sparas.

Vi behandlar även personuppgifter för att fullfölja vårt myndighetsuppdrag, samt för att leva upp till kraven på myndigheters hantering och arkivering av allmänna handlingar. Den lagliga grunden för behandlingen av dessa personuppgifter är att fullgöra uppgifter av allmänt intresse.

Dina personuppgifter lagras så länge det krävs enligt museets uppdrag, lagstiftningen om allmänna handlingar och myndigheters arkiv. Du kan läsa mer om hur Naturhistoriska riksmuseet hanterar personuppgifter på sidan Så hanterar vi dina personuppgifter.

Insända tumlare obduceras tillsammans med personal vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Personuppgifter som namn, telefon och e-postadress delas därför med SVA. Läs mer om hur SVA hanterar personuppgifter på deras sida - Så hanterar vi personuppgifter. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: