Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 10-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

besök en unik forskningsmiljö

I Nordsimlaboratoriet står en jättelik avancerad masspektrometer, den enda av sitt slag i Norden. Ta chansen att besöka den unika forskningsmiljön och träffa forskare som jobbar där! Hör om en strontiumanalys av en björnskalle och forskning om nedslagskratrar.

Datum: 2 april (torsdag vecka 14)
Tid: 17.00-19.00
Plats: Naturhistoriska riksmuseet, huvudentrén
Ämnen: NO, fysik, kemi, biokemi, geokemi
Målgrupp: lärare i åk 7-9 och gymnasiet

Fortbildningen är inställd pga spridningen av coronaviruset


Under kvällen får du besöka Nordsim-laboratoriet. Besöket leds av professor Martin Whitehouse, chef för Nordsim. Han berättar hur instrumentet fungerar och vilken typ av analyser som görs där.

Du får också träffa forskarna Gavin Kenny, geolog, och Erik Ersmark, bioanalytiker, som båda har använt Nordsim i sitt arbete.

Gavin berättar om sin forskning kring vilken roll nedslag av bolider (ljusstarka meteorer) har haft på både Jordens utveckling och utvecklingen av andra himlakroppar i solsystemets inre delar.

Erik berättar hur han använde Nordsim för att försöka ta reda på ursprunget på en 1 000 år gammal björnskalle som hittats i Danmark.

Både studiebesök och forskarmöten görs i mindre grupper, så det finns goda möjligheter att ställa frågor.

OBS! Fortbildningen är på engelska.


Praktisk information.

Förtäring.Vi bjuder på kaffe och te under kvällen. Köp gärna något ätbart i restaurangen innan fortbildningen startar.

Villkor för avbokning. Anmäl förhinder så snart som möjligt så att vi kan erbjuda din plats till någon annan. Bokad men ej utnyttjad plats faktureras med 200 kr.

Frågor? Kontakta skola@nrm.se

 


TIPS PÅ LEKTIONSMATERIAL MED SAMMA TEMA

Låt eleverna ta del av material från Naturhistoriska riksmuseet som kopplar till fortbildningen du nyss varit på. Här är några tips på material att jobba vidare med.