Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 10-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Högstadieelever på museet.
Navigationspil för gymnasiet

gymnasiet

filmade föredrag

Sökandet efter liv i universum

Filmad föreläsning med forskarna Magnus Ivarsson och Alexis Brandeker som berättar om arbetet med att söka efter liv i universum.

Finns det liv någon annanstans i rymden än på vår jord? Lyssna på forskarna Magnus Ivarsson och Alexis Brandeker som berättar om det vetenskapliga arbetet med att söka efter liv på Mars och bortom vårt solsystem.

Finns det spår av liv på Mars och i så fall var?
Planeten Mars är mest lik Jorden och den plats i solsystemet som kan haft liv. Magnus Ivarsson, geolog på Naturhistoriska riksmuseet, har nyligen gett NASA förslag på var en framtida marsfarkost kan landa för att leta efter liv. Magnus berättar om möjliga miljöer på Mars och vilken typ av liv man kan förväntas hitta.

Finns liv på planeter runt andra stjärnor än solen?
Jorden är den enda plats i universum där vi vet att det finns liv. Men nya upptäckter antyder att jordlika planeter är vanligare än man tidigare trott. Därmed kanske det finns platser där liv – som vi känner det – kan frodas. Alexis Brandeker, astronom på Stockholms universitet, berättar om sökandet efter jordlika planeter utanför vårt solsystem och vilka möjligheter som finns att upptäcka liv över astronomiska avstånd.

Föredrag för årkurs 9 och gymnasiet.

Från 2017-04-25