Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Högstadieelever på museet.
Navigationspil för gymnasiet

gymnasiet

cosmonova & studiematerial

På Cosmonova får dina elever en unik upplevelse under en stor kupolformad duk. Filmerna kombinerar kunskap och underhållning på ett spännande sätt.

Alla filmer har svenskt tal

VÄLJ DIN EGEN FILM

Tisdag-fredag kl 10, 11 och 12 har du som lärare möjlighet att få välja vilken film som ska visas för klassen. Klassen måste bestå av minst 15 personer. Erbjudandet gäller under skoltermin med undantag för skollov. Det kostar 50 kr/elev och medföljande lärare betalar samma pris.

Kontakta bokningen, telefon 08-519 540 00, för mer information.

Följande filmer går att boka och rekommenderas för gymnasiet.

En affisch för filmen Oceans. Olika havsdjur under ytan. Koraller i botten. Illustration: BBC

OCEANS

I filmen Oceans, med fantastiska bilder från BBCs Blue Planet II, upptäcker ni den största och minst utforskade livsmiljön på jorden - haven. Från de kustnära grunda havsvikarna till havsbottnar på flera tusen meters djup.

Ni ser den stora biologiska mångfald som finns i haven och lär er om spännande anpassningar som några havsarter har.

På korallrevet träffar ni till exempel en fisk som använder verktyg för att öppna maten och en bläckfisk som gömmer sig från rovdjur genom att sätta på sig musselskal. Andra ämnen som tas upp i filmen är hur viktiga havsuttrar är för att skydda kelpskogar och hur klimatförändringen påverkar djur som valrossar.

Filmen är från 2019.

Mer om Oceans

Affisch för filmen Pandor med en stor panda i bakgrunden och texten Imax Pandor mot en grön buske.

PANDOR

Möt pandan Qian Qian som ska lära sig att bli en vild björn! Qian Qian föds på bevarandecentret Chengdu Panda base och filmen följer henne från barnkammaren på centret till bambuskogarna på Kinas bergssluttningar.

Ni får se hur forskare tar fram och testar metoder för att kunna släppa ut pandor från bevarandecenter i sin naturliga livsmiljö. Forskarna tar hjälp av en person som har lyckats släppa tillbaka svartbjörnar, uppfödda i fångenskap, till ett framgångsrikt liv i det vilda.

Andra teman som tas upp i filmen är människans påverkan på naturen och pandapopulationen, och vad man gör idag för att rädda pandornas livsmiljö.

Filmen är från 2018.

Mer om Pandor

filmaffisch för Dream Big

DREAM BIG

Dream Big handlar om människans uppfinningsrikedom och ger en ljus bild av framtiden.

I filmen får vi följa tre kvinnor med varierande bakgrund som av olika anledningar valt att bli ingenjörer. Barn och skolungdomar står i centrum och vi får bland annat se elever som tävlar med sina uppfinningar. Filmen tar oss med på en resa till många spännande platser i världen och visar oss smarta innovationer som jordbävningssäkrade hus, magnettåg, broar och solceller.

Dream Big lyfter flera av skolans övergripande mål som genus, hållbarhet och yrkesval och har ett värde för alla skolelever oavsett vilken lärare man här med. Filmen öppnar för diskussioner om framtiden och har ett positivt budskap.

Om man undervisar i Teknik eller Naturkunskap är filmen användbar eftersom den tar upp hur teknisk verksamhet påverkar människan, samhället och miljön och vilken betydelse teknik har. Man får även en inblick i teknikutvecklingens olika faser. Filmen tar även upp flera naturvetenskapliga fenomen som lätt går att arbeta vidare med i skolan som: elektricitet, hävstänger, krafter, ljusreflektion, resonans med mera.

Längd: 40 minuter.

Filmen är från 2017.

LärarhandledningPDF

Filmaffisch: A beutiful planet. Foto: IMAX/Cosmonova

A BEAUTIFUL PLANET

- se jorden med nya ögon

I filmen får vi uppleva vår fantastiska planet från rymden. Vi får ta del av astronauternas tankar när de ser ner på jorden från rymdstationen ISS. De vackra bilderna från filmen väcker förhoppningsvis insikten om att vi bor på en unik men sårbar planet. I filmsekvenser ser vi hur regnskogar håller på att försvinna och hur jorderosion och vattenbrist påverkar livet på jorden.

Vi får dessutom en inblick i astronauterna
vardagsliv på rymdstationen ISS. Varför är det till exempel viktigt att
återvinna allt vatten och att träna mycket när man är i tyngdlöst tillstånd?

Längd: 45 minuter

Kombinera gärna filmen med ett besök i utställningen Uppdrag klimat.

Filmen är från 2010.

LärarhandledningPDF

Korta introfilmer med bland andra Clara Henry.

Mer om filmen

Kopplingar till läroplanen
Centralt innehåll biologi: Människans påverkan på naturen lokalt och globalt.
Centralt innehåll fysik: Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara jordens  klimatförändringar. Aktuella forskningsområden inom fysik.
Krafter, rörelser och rörelseförändringar och hur kunskaper om detta kan användas.
Centralt innehåll teknik: Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg.

Filmaffisch: Människokroppen

MÄNNISKOKROPPEN

Följ med på en unik resa i ditt inre! Utforska, med hjälp av innovativa filmtekniker, kroppens små vardagsmirakler som håller den i full aktivitet från morgon till kväll.

Se hur ett barn utvecklas i mammans mage och följ den blixtsnabba impulsen i en hjärncell som rör sig med en hastighet av över 400 km/timme.

Längd: ca 40 minuter.

Kombinera gärna filmen med ett besök i utställningen Djuret människan.

Filmen kan i vissa sekvenser upplevas som något könsstereotypisk.

Filmen är från 2001.

Film-affisch: Born to be wild

BORN TO BE WILD

Möt Dr Beruté Galdikas och Dame Daphne Sheldrick, som vigt sina liv åt att skydda och hjälpa föräldralösa orangutanger och elefanter i Borneos regnskog och på Kenyas savann. Deras mål är att rädda dessa utrotningshotade djur för att slutligen kunna återföra dem till sin naturliga miljö. För detta krävs mycket närhet och omvårdnad och djurungarna får vänja sig vid livet i det vilda. 

Längd: ca 40 min.

Filmen är från 2011.

Utbildningsmaterial (på engelska)länk till annan webbplats
Gå till Världsnaturfonden WWF:s hemsidalänk till annan webbplats

Koppling till läroplanen
Filmen behandlar hållbarhetsfrågor som rör ekologi.

Filmaffisch: Osynliga mysterier

OSYNLIGA MYSTERIER

I filmen Osynliga mysterier får vi se det som antingen är för snabbt, för långsamt eller för litet för att vi ska kunna uppfatta det. Ögat kan heller inte se det som ligger utanför regnbågens färger. Men med hjälp av höghastighetskameror, intervallfotografering, elektronmikroskop och nanoteknik blir det osynliga synligt. Den här tekniken hjälper oss att se vad som finns på våra egna kroppar och i luften som vi andas. Vi kan uppleva hur djur rör sig och hur blommor växer. Genom
filmen kan vi till exempel precis som ett bi se ultraviolett ljus eller uppleva hur det är att ha röntgensyn.

Längd: 40 min

Filmen är från 2013.

Lärarhandledning till Osynliga mysterierPDF

Kopplingar till läroplanen

Centralt innehåll fysik 1:Orientering om elektromagnetisk strålning