Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Veneta Belivanova           

Dr. Förste assistent.

Kontakt

Tel: 08-519 541 73
E-post: veneta.belivanova@nrm.se

Post- och faktureringsadress:

Se Medarbetare och kontakt.

Utbildning

MSc Sofia universitet, Bulgarien, 1983

Fil. Dr. Geologiska Institutet, Bulgariska Vetenskapsakademin, Bulgarien, 1995 

Ansvarsområde

Jag medverkar i flera forskningsprojekt med ansvar för prepareing av prover, mikrofossilseparering, avancerad mikroskopi, kemiska och mineralogiska analyser (SEM, EDS och XRD) och röntgentomografiarbete, vilket inkluderar arbete med mjukvaran Avizo för interaktiv visualisering och beräkning av 3D-dataset. Jag jobbar även med databasregistrering av enhetens samlingar.

Forskningsintressen

Efter att jag avslutat min utbildning i geologi och geokemi specialiserade jag mig på karbonaters sedimentologi och försvarade en doktorsavhandling i det ämnet. Genom åren har jag arbetat i olika projekt och har fler än tjugo publikationer om karbonatsediments sammansättning, struktur, textur, diagenes och mikrofacies analys av kalksten. De senaste tio åren har varit involverad i tre efter varandra följande forsknignsprojekt som alla letts av professor Stefan Bengtson med finansiering från Vetenskapsrådet:

  • Syresättning och flercellighet i jordens historia (2008-2010)
  • Från mikrober till metazoer – fossila belägg för den stora biotiska revolutionen (2011-2013)
  • Den moderna biosfärens uppkomst – tydning av tidiga tecken (2014-2017)

I dessa projekt utför jag laboratoriearbete, röntgentomografimikroskopiering och 3D-rekonstruktion av mikrofossil funna i stromatoliter från Vindhyan-bassängen i Indien, Doushantuoformationen i Kina, och även i basalter från djupt ner i havsbottnen i Stilla havet.