Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Björninventering 2019

I år sker björninventering i Västerbottens län. För att kunna göra en bra populationsuppskattning behöver vi hjälp - var med och bidra genom att skicka in björnspillning du hittar!

För fjärde gången inventeras björnstammen i Västerbottens län. Inventeringsperioden sträcker sig från 21 augusti till 31 oktober. Observera att ingen spillning som hittas utanför denna tidsperiod kan användas i populationsberäkningen, då den görs med fångst-återfångst-metoden.

Hjälp till att samla björnspillning

Ca 12 000 insamlingskit skickas ut från Naturhistoriska Riksmuseet. Dessa skickas till bl.a. Länsstyrelsen, jägare och samebyar. Kit kommer även att kunna hämtas på olika ställen i länet, och en lista på dessalänk till annan webbplats ansvarar Länsstyrelsen för.

Har du inte ett kit men hittar björnspillning - samla t.ex. i en plastpåse, notera fyndplats och hämta ett kit på närmaste utlämningsställe och följ instruktionen.

Målet är 1500 inlämnade prover - hjälp oss nå det!

Använd inte gamla kit - det är inte rätt adress på svarskuverten!

Följ insamlingen via karta

När insamlingen startar kommer du att kunna se varifrån prover skickats in - så snart ett prov kommit registeras det i Rovbase och blir till en prick på kartanlänk till annan webbplats. Även vävnadsprover tagna från skjutna björnar visas, så antalet spillningprover är färre.

En jämn provfördelning från hela länet är viktigt. Vid tidigare inventeringar har det kommit in förhållandevis få prover från vissa områden - så om du ser på kartan att du bor/vistas i ett område där inga/få prover registrerats ännu kan du verkligen göra en värdefull insats genom att skicka in den björnspillning du hittar.

Följ ditt prov och se resultatet

Du kan se hur många prover som samlas in per dag och var, samt se var proverna befinner sig i processen på vår egna kartalänk till annan webbplats. Provets ID ser du om du för muspekaren över kartmarkeringen.

Du kan även söka fram just ditt inskickade prov i Rovbaselänk till annan webbplats, antingen via det streckkodsnummer det har eller genom att leta rätt på "din" prick på kartan. När resultatet är klart och infört i Rovbase kan du se om andra hittat spillning från samma björn i år eller under tidigare år. Du kan också se om det är en hona eller en hane.