Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Sommarens öppettider:
Måndag–söndag 10–18
t.o.m. 21 augusti

  • Huvudmeny

Skilj på utter, mink och bäver

Ibland kan det vara svårt att skilja mellan utter, mink och bäver. Här hittar du några kännetecken som skiljer arterna åt.

Med hjälp av både bilder och filmer, men även en fin illustration hoppas vi kunna hjälpa dig med skillnaderna och likheterna mellan utter, mink och bäver.

Skillnaden mellan utter, mink och bäver

Den största skillnaden mellan arterna är kroppsstorleken och -form, men även födan. Uttern och minken är rovdjur och äter bland annat fisk, grodor och kräftor. Bävern är vegeterian och äter kvistar och grenar.

Utter

Uttern är ungefär lika stor som en tax och muskulös med kraftig avsmalnande svans. Uttern kan upplevas som "kutryggig" och rör sig lungnare än minken

Mink

Minkens kroppstorlek är cirka 30-45 centimeter lång exklusive svans och kan jämföras med en ekorre som har en koppstorlek på 24-30 centimeter exklusive svans. I jämförelse med utter har minken en spetsig nos, en jämntjock, ej muskulös svans och ett nervöst och spretigt rörelsemönster.

Bäver

Bävern är till skillnad från både uttern och minken en gnagare. Den har stora framtänder, en platt hårlös svans och väger mellan 20-30 kilo och är cirka 0,75 - 1 meter lång, svansen ej medräknat. Bävern använder sina stora framtänder till att fälla träd, för att skaffa sig föda och byggmaterial till sin hydda.

Nedanför finns bilder på utter och mink där man kan se skillnaderna, men även likheterna.

Här hittar du vår fina illustrationPDF skapad av Annica Roos som visar och beskriver skillnaderna mellan utter, mink och bäver.

Utter. Foto: Stefan Bäckström (bilder är beskuren)

Mink. Foto: Allan Wallberg