Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Miljöövervakarens DNA-skola

Vilken nytta kan man ha av DNA inom miljöövervakning?

Här hittar du information och förklaringar, handfasta tips och inblickar i forsknings världen. Forumet kan på många sätt användas för just utbildning, med introduktion och möjlighet till fördjupning.

DNA från A till Ö

Det är inte lätt att hålla reda på alla termer och uttryck som förekommer i samband med DNA-analyser och miljö-DNA. Ta gärna hjälp av vår DNA-ordlista.

I DNA-labbet. Foto: Erik Ersmark

I DNA-labbet. Foto: Erik Ersmark

Vilket DNA?

För att få fram användbar information ur miljö-DNA så gäller det inte bara att välja ut en organism eller organismgrupp att studera och ett material att ta prover från. Minst lika viktigt är att välja ut vilket DNA som ska analyseras.

Från provtagning till resultat

Hur ser processen ut från att man tar ett prov ute i naturen till att man får sina resultat? Beroende på arter och frågeställning så kan det se ut på många olika sätt, men en del saker gäller generellt för alla analyser. Du hittar mer information på sidan Från provtagning till resultat.

Checklista

Vad ska man tänka på när prover för miljö-DNA tas i fält och vilken utrustning kan behövas? Vi har satt samman en checklista med praktiska råd.

Kvinna håller upp ett DNA-prov. Foto: Vendela Lagerholm

Foto: Vendela Lagerholm

Informationsfilmer

Våra informationsfilmer visar hur du samlar miljöprover och hur analyser av DNA kan gå till.