Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Tyd etiketter om armfotingar

I ett tidigare projekt behövdes hjälp att tyda etiketter om skånska fossil.

Armfotingar

För 80 miljoner år sedan var Skånes stränder fulla av armfotingar – ett slags skaldjur som på den tiden var både stora, talrika och mångformiga. Nu är nästan alla världens armfoting-arter utdöda och av dem som finns kvar är de flesta pyttesmå och lever på djupt vatten.

Vad hände med armfotingarna? Varför försvann de från våra kuster och drog sig ner i djuphavet? Dessa och andra frågor ingick i Naturhistoriska riksmuseets projekt Det tropiska Sverige.

Skånska fossil. Foto: Steffen Kiel

Skånska fossil. Foto: Steffen Kiel

Vår paleontolog Steffen Kiel forskar om de här urgamla djurens evolution, och han behövde hjälp från medborgare! I vår stora samling av skånska armfotingsfossil finns tusentals handskrivna etiketter från dem som samlade in fossilen för 50-100 år sedan. Att uttyda dem alla tar ohyggligt lång tid för en enda person, men om många hjälps åt kunde det gå snabbt. Många antog utmaningen att försöka utläsa några av etiketterna och gjorde det möjligt för Steffen att studera hur djurens utseende och egenskaper förändrats över tid och rum och därigenom kunna förstå hur evolutionen gått till.

Samling med armfotingar. Foto: Steffen Kiel

Del av museets samling av armfotingar. Foto: Steffen Kiel

Fakta om fossil

På våra faktasidor finns mycket att läsa om fossil.
 

Till faktasidorna