Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Skolbarn fotograferade nyckelpigor

Nyckelpiga på ett blad, Foto: PIxabay

Skolklasser behövdes till ett massexperiment om nyckelpigor. Allmänheten var också välkommen!

Kan man lära en dator att känna igen de alla olika arter av nyckelpigor som finns i Sverige? Det var en av frågorna i ett massexperiment om nyckelpigor och artificiell intelligens. En forskare på museet tog hjälp av skolklasser i hela Sverige för att samla in bilder på nyckelpigor. Massexperimentet skedde i samarbete med Vetenskap och Allmänhet och har nu kommit med en slutrapportlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat från Nyckelpigeförsöket
Tillsammans samlade projektet in 5 000 bilder och nu släpps rapporten om vad forskarna hittills har kommit fram till.

Sedan hösten 2018 har insektsexperter granskat bilderna för att identifiera vilka arter som fotograferades. Arbetet pågår fortfarande, men med 85 procent av alla bilder genomgångna vet vi ganska bra vad de visade. AI-forskaren Miroslav Valan har använt bilderna för att studera hur man kan en robot att känna igen olika arter.

Det här är några av resultaten:

  • De 5 000 bilderna var tagna i hela Sverige, från Skåne i söder till Norrbotten i norr.
  • 30 olika arter förekommer på bilderna.
  • 75 procent av alla bilder var på arten sjuprickig nyckelpiga.
    Den nya svenska arten harlekinpiga var den fjärde vanligaste arten i bilderna.
  • Bilderna på de mer ovanliga arterna är av stort värde för AI-forskningen eftersom det inte finns så många bilder på dessa överhuvudtagetd

På Nyckelpigeförsökets webbplats kan ni ladda ner slutrapportenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och läsa mer om förekomsten av olika arter, när bilderna togs och vad vi lärt oss av dem. På webbplatsen finns också en interaktiv sverigekartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där ni kan zooma in och se exakt var de olika bilderna är tagna och var de olika arterna fanns.

Varmt tack för att ni var med i Nyckelpigeförsöket och bidrog till att föra forskningen framåt!

Känner du igen nyckelpigans larv?

Gul nyckelpiga. Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

Bakgrund
Projektet har under sommaren och sensommaren fått in över 5 000 bilder. En majoritet av bilder samlades in av skolelever under andra halvan av augusti och september.

Den fas som sedan tog vid var att forskaren i samarbete med Entomologiska föreningen i Stockholm gick igenom alla bilder och artbestämde alla nyckelpigorna på varje bild. Arbetet kom även att involvera flera olika experter vid museet.

När alla bilder var bestämda började projetet att träna AI-programmet.

I forskningsprojektets Facebook-grupplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan man läsa frågor som ställts av deltagarna och som besvaras av forskaren och andra bakom projektet.

Olika pigor
I Sverige finns 70 olika arter av nyckelpigor, och vissa är mycket svåra att skilja från varandra.

Medborgarforskning, eller Citizen Science som det kallas internationellt, är en växande metod inom forskning som möjliggör stor datainsamling. För forskarna är det till stor hjälp, och för dig ska det vara ett roligt och meningsfullt sätt att uppleva naturen och bidra till mänsklighetens kunskap om naturen.

Fakta om naturen

På våra faktasidor finns mycket att läsa om dinosaurier, fossil och geologi.
 

Till faktasidorna