Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

250 miljoner år gamla spår dokumenterade med drönare

För 250 miljoner år sedan simmade ett krokodillikande djur fram på grunt vatten i en lagun, i vad som nu är Sydafrika. Men det här var innan det ens fanns krokodiler.

Ashley Kruger, på paleobiologiska enheten på Naturhistoriska riksmuseet, har gjort 3D-scanningar med drönare och därmed kunnat dokumentera spåren i detalj. Man ser hur kroppen legat på botten. Det går även att se spår efter svans och fötter.

Här har en
rhinesuchid legat på botten. Foto Ashley Kruger 

Här har en rhinesuchid legat på botten. Foto Ashley Kruger

Det här var en två meter lång rhinesuchid, en slags stor amfibie i gruppen temnospondyler. Med hjälp av de fossila spåren kan man lära sig mer om hur dessa djur tog sig fram och hur de levde. Det verkar som de både kunde simma genom att hålla in benen och simma med svansen, och gå på botten. Ungefär som en vattensalamander eller krokodil gör idag.

En rekonstruktion gjord av David Groenewald. 

Har du tråkigt på badstranden i sommar är det bara att bejaka din inre nörd och leka hungrig rhinesuchid i strandkanten. Din femåring kommer älska dig! Rekonstruktion av David Groenewald, medförfattare till studien.

På
museet finns en modell av en Eryops, en annan temnospondyl. Foto Didrik Vanhoenacker 

På museet finns en modell av en Eryops, en annan temnospondyl. Foto Didrik Vanhoenacker.

Om du vill utforska platsen där spåren hittades på egen hand kan du göra det här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hela studien går att läsa i den vetenskapliga tidsskiften Plos One: Unique trackway on Permian Karoo shoreline provides evidence of temnospondyl locomotory behaviourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster