Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Den stora nedslagskratern under Grönlandsisen är 58 miljoner år gammal

Den stora Hiawatha-kratern på Grönland upptäcktes 2015 och är en av de största på jorden. Nedslaget var rimligtvis förödande för allt levande lokalt, kanske även globalt. Nu har forskarna med två oberoende metoder lyckats datera händelsen till 58 miljoner år sedan, då jorden bara nyligen hade hämtat sig från nedslaget som orsakade dinosauriernas utdöende och det femte massutdöendet.

Sten under glaciär

Att leta efter rester från nedslaget under 100 meter tjock is var som att leta efter nålar i en höstack. Foto Shfaqat Abbas Khan.

När Hiawatha-kratern upptäcktes fanns tecken på att kratern var betydligt yngre, att den till och med kan ha bildats under människans tid. Dateringen har länge gäckat forskarna. Eftersom kratern tillhör de 10% största av de cirka 200 kända kratrarna på jorden, och konsekvenserna av nedslaget var enorma, har dateringen stor betydelse för att kunna beskriva utvecklingen på jorden.

- Verkligen spännande att upptäcka att kratern var så gammal som 58 miljoner år, det hjälper oss att leta efter nedslagets effekt på miljön under en viktig tid i jordens historia, säger Gavin Kenny, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, där en av dateringarna genomfördes.

I ett samarbete mellan Naturhistoriska riksmuseet, Danmarks naturhistoriska museum och Globe Institute University i Köpenhamn, har man hittat stenar som tydligt hade smält i samband med nedslaget på grund av extremt tryck och temperatur. Dessa har forskarna alltså kunnat datera, dels med uran-bly-metoden i zirconmineral, och dels med argondatering i glassmaterial från nedslaget.

Forskningen publicerades i tidskriften Science Advances 9 mars 2022.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster