Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Ny forskning: Anteosaurus – tung dödsmaskin 200 miljoner år före Tyrannosaurus rex

Genom att rekonstura skallen och hjärnans storlek kunde forskarna förstå hur Anteosaurus jagade sitt byte.

Forskaren Ashley Kruger. Foto John Hawks.

Forskaren Ashley Kruger vid Naturhistoriska riksmuseet har rekonstruerat skallen från den däggdjurslika reptilen Anteosaurus, en föregångare till dinosaurierna.

Anteosaurus strövade omkring på den afrikanska kontinenten för ungefär 260 miljoner år sedan, under tidsperioden Perm. Dess massiva, benkrossande tänder, gigantiska skalle och kraftfull käke, avslöjar att Anteosaurus var ett rovdjur. Sitt namn och utseende till trots, är Anteosaurus inte en dinosaurie utan tillhör dinocephalians - däggdjurslika reptiler som var dinosauriernas föregångare.

Fossil från dessa däggdjurslika reptiler återfinns på många platser i världen och utmärker sig genom sin stora storlek och tyngd. Skelettet är ovanligt kraftigt och kompakt. Dess skalle pryddes av knölar ovanför ögonen och på toppen av nosen, vilket gav den ett skräckinjagande utseende. På grund av dess tunga kroppsbyggnad har forskare tidigare antagit att djuret var trögt och långsamt, och att den var en asätare eller bara kunde fånga byten som den lurpassade på. Vissa forskare föreslog till och med att Anteosaurus var så tung att den bara kunde ha levt i vatten.

Anteosaurus. Rekonstruktion av Alex Bernardini.

Genom att rekonstruera skallens inre från Anteosaurus kunde forskarna förstå dess jaktmetoder.

Rekonstruerade inre strukturer

Ett team av paleontologer från Sydafrika och Naturhistoriska riksmuseet i Sverige har nu tagit reda på mer om jaktförmågan hos Anteosaurus, genom att använda röntgen och 3D-rekonstruktioner. Genom att använda sig av nya, banbrytande undersökningsmetoder studerades nervsystemet på fossila Anteosaurus. De inre strukturerna i skallen rekonstruerades digitalt.

"Detta är den mest kompletta rekonstruktionen av en Anteosaurs-skalle hittills" säger Dr. Ashley Kruger från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Forskarna upptäckte att balansorganet in innerörat hos Anteosaurus var större än hos dess närmsta släktingar och andra samtida rovdjur. Detta indikerar att Anteosaurus kunde röra sig mycket snabbare än sitt byte. Teamet fann också att den del av hjärnan som ansvarar för att samordna ögonrörelserna med huvudet var exceptionellt stort, vilket visar att djuret hade en utomordentlig förmåga att spåra byten.

Snabb jägare och däggdjurens förfader

Sammantaget var nervsystemet i Anteosaurus optimerat och specialiserat för att jaga snabbt och slå snabbt, till skillnad från vad man tidigare trott.

Även om Anteosaurus levde 200 miljoner år innan den berömda dinosaurien Tyrannosaurus rex, var Anteosaurus definitivt inte en ”primitiv” varelse. Den var inget annat än en mäktig, förhistorisk dödsmaskin och dessutom en av däggdjurens och därmed människans förfader.

3D-rekonstruktion. Benoit et al

Forskarna kunde se att Anteosaurus hade ett stort balanorgan i innerörat och exeptionellt stort centra i hjärnan som samordnar huvudets och ögonens rörelser.