Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 12-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Sveriges första björnar

I museets bensamling är en av björnarna tiotusen år gammal, visade en ny kol14-datering. De benen hittades i Halland och måste vara en av Sveriges första björnar eftersom inlandsisen just smält undan vid den tiden.

Brunbjörn. Illustration: Håkan Delin

Forskarna kan också se att den svenska björnstammen härstammar från björnar som levde nära inlandsisens kant i Mellaneuropa, och att de gick över till en mer vegetarisk kost efter istiden.

Brunbjörnen är en riktig överlevnadskonstnär, som kan anpassa sig till de mest ogästvänliga miljöer och till alla möjliga sorters föda. En ny forskningsstudie vid Naturhistoriska riksmuseet har undersökt gamla ben från björnar, som levt under förhistorisk tid, ända tillbaks till den senaste istiden.

Genom att studera isotoper och DNA som bevarats i benen, upptäcktes att björnarna under istiden faktiskt levde så pass långt norrut som i Belgien, vilket på den tiden inte var långt från det enorma istäcke som bredde ut sig över norra Europa.

Isotopanalyserna visar på en annan intressant förändring hos björnarna, nämligen att de innan istiden åt betydligt mer kött.

Björnben. Foto Erik Ersmark

Ben från en förhistorisk björn i museets samlingar. Sammansättning och DNA visar björnars ursprung och kost.

Några av björnbenen som användes i studien kommer från museets samlingar. Hur gamla de var visste man inte säkert, men en kol14-datering visade att de var tusentals år gamla. Ett käkben som hittats i Halland, kom från en björn som levde där för hela tiotusen år sedan. Den var därmed en av de allra första björnarna i Sverige.

Resultaten är publicerade i tidskriften Ecology and Evolution.