Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 12-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Svensk silvertärna i Bolivia

För första gången har en silvertärna som ringmärkts i Sverige hittats i Sydamerika. Den var långt från silvertärnors normala flyttsträckor.

Silvertärna. Foto Thord Fransson

Silvertärnor hör till de flyttfåglar som flyttar längst och lever längst.

Silvertärnor hör till de flyttfåglar som lever längst och flyttar längst. Tack vare ringmärkning vet vi var de flyttar och många övervintrar på packisen utanför Antarktis, sydost om Sydafrika.

Den silvertärna som hittades i Bolivia 8 april 2017 var skadad och avled efterföljande natt. Den var ringmärkt som unge på Arholma i Stockholms skärgård i juni 1997. Hur den hamnade i Bolivia är en gåta.

- En möjlighet är att fågeln kommit på avvägar i Antarktis packisar och påbörjat flyttningen norrut i Stilla havet istället för Atlanten, säger Thord Fransson på ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet.

Karta. Thord Fransson.

De röda prickarna markerar var silvertärnor med svensk ringmärkning har återfunnits. Den blå pricken i Sydamerika visar den tärna som nu hittats.

Ringmärkningscentralen

Ringmärkningen vid Naturhistoriska riksmuseet samordnar den svenska ringmärkningen och tar emot återfynd. Varje år ringmärks ca 300 000 fåglar i Sverige. Ungefär 3000 ringmärkta fåglar per år återfinns och därför har vi stor kunskap om flyttfåglars beteenden.

Läs mer om ringmärkningscentralen eller rapportera en ring.