Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Introduktion till Zootaxa

1. Om databasen


Zootaxa grundades 2001 och är en tidskrift för systematisk zoologi, som publiceras av nya zeeländska Magnolia press. Naturhistoriska riksmuseet prenumererar på onlineutgåvan av tidskriften. Vissa artiklar är open access.

2. Browsning

Startsida
Zootaxa har ingen sökfunktion, bara en browsningsfunktion. Du kan browsa bland artiklar ordnade efter nummer av tidskriften, taxa eller författare. Du hittar länkar till de olika alternativen både i startsidans vänsterspalt och till höger i resultatlistorna och innehållsförteckningarna.

På startsidan har du länkar till aktuella artiklar och i spalten till vänster länkar till senaste numret och till tidigare nummer.

Senaste numren
Om du klickar på Browse current issues kommer du till innehållsförteckningen för de senaste numren, med länkar till tidigare årgångar (du har också en länk till de senaste numren i menyraden överst: Online issues).
Årgång från och med 2006
Om du klickar på ett årtal från och med 2006 så kommer du till en lista över tidskriftsnummer utkomna under året, där du kan klicka dig fram till respektive innehållsförteckning.
Årgång före 2006
Om du klickar på ett årtal före 2006 kommer du direkt till en innehållsförteckning för hela årgången.
Författarlista
Om du väljer att söka bland artiklar ordnade efter författare, kommer du till ett alfabet. Klicka på en begynnelsebokstav för att komma till en lista över artiklar ordnade efter författarnamn.
Lista över taxa
Om du väljer att söka efter taxa, så kommer du till en lista över olika taxa. Klicka på den du söker så kommer du till en lista över tidskriftens specialredaktörer för just detta taxon, följt av en lista över artiklar.

I högerspalten på de olika browsningssidorna hittar du också länkar till de andra browsningsalternativen, till artiklar om teori och metod, samt till artiklar som redaktörerna vill framhålla särskilt ("featured articles"), mest citerade och mest lästa ("accessed") artiklar, samt till rättelser ("corrigenda").

3. Resultat

Resultat
När du kommit fram till en lista över artiklar, så har du för varje artikel en länk till artikeln i fulltext. Där finns också en länk, Abstract & excerpt, som visar första sidan av artikeln, och som är fritt tillgänglig även utan prenumeration. Båda alternativen är i pdf-format.

Zootaxalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster