Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Introduktion till Wiley interscience

1. Om databasen


John Wiley & sons är en anrik förlagsgrupp från USA. 2007 köpte man upp brittiska Blackwell och bildade Wiley Blackwell, ett av världens största akademiska förlag, med c:a 1400 vetenskapliga tidskrifter. I väntan på att en ny gemensam webbplats står färdig i början av 2009, är samtliga tidskrifter tillgängliga via Wileys plattform Wiley interscience. NRM prenumererar sedan tidigare på Blackwells tidskrifter, och kan fortfarande läsa dem på den nya plattformen. Däremot har vi inte tillgång till de tidskrifter som tidigare getts ut av Wiley.

Databasen omfattar flera produkttyper: tidskrifter, onlineböcker, referensverk och databaser. Vi har bara fri tillgång till tidskrifter.

2. Sökning

Startsida
Till vänster på startsidan finns de enkla sökrutan. Du kan välja att söka efter en enskild tidskriftstitel eller göra en vanlig sökning. Söktermerna kan kombineras med booleska operatorer, men du måste skriva ut dem. AND är underförstått.

Under sökrutan finns länken till det avancerade sökformuläret, och en länk till Crossref/Google search. Det senare är ett pilotprojekt i samarbete mellan ett antal utgivare och Google, där du kan använda Googles teknologi för att söka i samtliga deltagande utgivares tidskrifter samtidigt.

Avancerad sökning
I det avancerade sökformuläret kan du välja vilka fält du vill söka i och kombinera dem med booleska operatorer. Du kan också välja vilka produkttyper du vill söka i, om du vill söka i dina sparade poster ("saved content"). Du kan också välja om du vill söka i hela databasen, eller om du vill begränsa sökningen i tiden.

3. Browsning

Tidskrifter
Mitt på startsidan har du en ämneslista. Klicka på en ämnesgrupp så kommer du till en lista över underavdelningarna, och om du klickar på dessa så kommer du till en lista över titlar. Listan omfattar alla produkttyper. Ovanför listan kan du välja att begränsa den till enbart en viss produkttyp, eller till titlar som börjar på en viss bokstav.
Tidskrift
Efter att ha klickat dig fram till en enskild tidskrift så har du överst ett antal länkar där du bland annat kan beställa provexemplar av papperstidskriften, spara tidskriften i din profil och beställa alerts. Därunder finns innehållet i det senaste numret. Där finns också länkar till "early view" samt till andra årgångar och nummer. "Early view" visar artiklar som är under tryckning till kommande nummer.

4. Resultat

Sökresultat
Efter en sökning får du en resultatlista över resultat bland tidskriftsartiklar. Ovanför listan finns länkar där du kan välja att i stället visa resultat från andra produkttyper. För varje post  kan du välja att läsa abstract, referenser eller fulltext i olika format (HTML och/eller PDF). Du har alltid möjlighet att läsa abstract eller referenser, även om NRM inte prenumererar på den aktuella tidskriften. Du väljer ut resultat med kryssboxar. Längst ned finns länkar där du kan välja att enbart visa de poster du valt, eller exportera dem till din dator. Om du väljer att spara dem, kan du välja mellan att spara dem som ren text, eller i Endnote-format, samt om du vill ha med abstract eller inte.
Fulltext i HTML
Om du väljer fulltext i HTML, har du ovanför själva artikeltexten länkar till övriga alternativ, möjlighet att spara artikeln till din profil, samt möjlighet att exportera bibliografiska uppgifter till din dator. Till vänster finns en klickbar innehållsförteckning över artikeln.  Det finns också länkar till olika sektioner av artikeln i form av små röda pilar vid inledningen till varje sektion.
Fulltext i PDF
I PDF-versionen har du en tumnagelversion av artikeln till vänster. Du kan förflytta dig i dokumentet genom att klicka på tumnagelsidorna. Där har du också andra möjligheter, bland annat att söka i dokumentet (länken med kikaren).

Om du klickar på fulltext av en artikel i en tidskrift som museet inte har tillgång till, så kommer du till en skärmbild där du erbjuds köpa tillgång till texten under 24 timmar.

Om du browsar fram till innehållet i ett tidskriftsnummer, har du för varje artikel samma möjligheter som ovan: abstract, referenser, fulltext i olika format.

5. Registered user


Uppe till höger på startsidan kan du logga in på ditt konto med e-postadress och lösenord, eller registrera dig om du inte har ett konto. Om du haft ett konto på Blackwells webbplats, så har det automatiskt flyttats över till Wiley interscience. Allt du behöver göra är godkänna de nya användarvillkoren första gången du loggar in. På ditt konto kan du spara artiklar, tidskrifter och sökningar i din profil, beställa alerts med mera. Du behöver också ett konto för att köpa tillgång till artiklar som museet inte prenumererar på.

Wiley intersciencelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster