Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Introduktion till Nature

1. Om databasen


 Nature publishing group är ett av världens ledande vetenskapliga förlag. Man ger bland annat ut Nature, en av världens ledande vetenskapliga tidskrifter. På deras webbplats får prenumeranter tillgång till onlineutgåvor av förlagets publikationer. En översikt över publikationerna finns under länken PUBLICATIONS A-Z INDEX på startsidan.

2. Sökning

Startsida
På förlagets startsida finns länkar till vetenskapliga nyheter och olika tjänster. Överst finns en enkel sökruta, där det går att skriva in sökord utan närmare specificering. Som Booleska operatorer fungerar plustecken (+) före termer som skall finnas med och minustecken (-) före termer som inte skall finnas med. En sökning på +dinosaurs +eggs ger som resultat artiklar som nämner båda dessa ord (boolesk operator AND). En sökning på dinosaurs eggs ger som resultat artiklar som nämner endera ordet (boolesk operator OR). Du kan också frassöka med citationstecken: "dinosaurs eggs" ger som resultat artiklar som nämner just denna fras.
Avancerad sökning
Intill finns en länk till det avancerade sökformuläret. Där finns ett sökfält där du på samma sätt kan skriva in dina söktermer och välja om du vill söka på alla ord, något av orden eller exakt fras. Det går även att frassöka genom att använda citationstecken. Du kan välja om du skall söka i alla tidskrifter, eller om du vill söka i bara vissa tidskrifter. I sektionen under kan du fylla i författare, ord i titel, volym, datum etc., samt DOI (digital object identifier, en unik kod som tilldelas en artikel eller uppsats och som följer den oavsett var den publiceras på Internet). Du kan använda samma booleska operatorer som i den enkla sökrutan.

3. Browsning

Alfabetisk lista
Upptill till vänster på startsidan finns länkarna som låter dig bläddra bland tidskrifterna. Om du klickar på PUBLICATIONS A-Z INDEX kommer du till en alafabetisk lista över tidskrifter och andra resurser. Klicka på en tidskriftstitel så kommer du till tidskriftens hemsida med länkar till aktuella artiklar. Till vänster finns en meny med länkar till senaste numret och till arkivet med äldre nummer etc.
Ämneslista
Intill länken till tidskriftslistan finns länken BROWSE BY SUBJECT. Klicka på den så kommer du till en översikt över olika ämnesområden. Klicka på ett ämne så får du en lista över rekommenderade artiklar ("featured articles") inom ämnet och de tidskrifter där de publicerats. Det kan vara fråga om flera artiklar från samma tidskrift; i så fall finns det flera länkar till samma tidskrift.

4. Resultat

Resultat
När du genomfört en sökning har du en resultatlista med möjlighet att välja fulltext i html-format, pdf och ibland abstract. Ibland finns det också en länk att klicka på för att få tillstånd att använda materialet i artikeln i olika sammanhang. Du kan också spara länken med referenshanteringsprogrammet Connotea.

Överst finns det länkar tillbaka till det avancerade sökformuläret. Den ena, märkt Refine this query, går till ett formulär med din senaste sökfråga fortfarande ifylld, så att du kan bygga ut den för att få mer precisa resultat. Den andra, Advanced search, leder till ett tomt formulär. Om du är inloggad kan du också spara sökningen.

5. My Nature


Du kan skapa ditt eget konto hos Nature. Med ditt eget konto kan du bland annat spara sökningar och prenumerera på alerts. Du registerar dig eller loggar in uppe till höger på startsidan. Via länken MY ACCOUNT kommer du till information om ditt konto. Du kan ändra i dina personliga uppgifter, se dina sparade sökningar och beställa alerts inom olika ämnesområden eller vissa tidskrifter.

Om du är inloggad kan du klicka på Save Search upptill på resultatlistan. Sökningen sparas i en månad. För att se dina sparade sökningar klickar du på View Saved Searches. Du kommer då till sidan "My Account", där du kan se sökningarna, ändra i dem, göra om dem och beställa alerts.

Naturelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster