Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Introduktion till GSA today

1. Om databasen

GSA today är en open access-tidskrift publicerad av Geological society of America (GSA). Naturhistoriska riksmuseet har dessutom via prenumeration tillgång till onlineutgåvorna av GSAs tidskrifter Geology och GSA bulletin. Dessa har ett gemensamt gränssnitt som har fått en egen introduktion. Denna introduktion gäller enbart GSA today.

2. Sökning

Startsida
När du kommer till startsidan, så har du allra överst en menyrad där du kan växla mellan de olika tidskrifterna. Uppe till höger finns en enkel sökruta där du kan söka i alla publikationer från GSA på en gång.

Till höger finns två enkla sökrutor för sökning i den tidskrift du har valt för tillfället, en för fulltextsökning och en för sökning på DOI (Digital object identifier — ett sorts id-nummer för elektroniska uppsatser m.m.).

Avancerad sökning
Om du klickar på länken Advanced Search så kommer du till det avancerade sökformuläret. Här kan du fylla i termer i olika fält, såsom författarens efternamn, förnamn, institution, ord i titel, abstract etc., och för varje fält välja om systemet skall söka efter alla ord, något av orden eller den exakta frasen. Du kan också välja om du vill söka i en av GSAs publikationer, eller i alla, samt begränsa sökningen efter datum eller volym/nummer.

I alla sökningar gäller att du kan använda två olika wildcards: dels procenttecken (%) för att ersätta ett eller flera tecken, och dels understrykning (_) för att ersätta ett enda tecken i början, mitten eller slutet av ett ord. Det finns även en så kallad stemningsfunktion, som innebär att systemet söker efter ord med samma stam. Dollartecken ($) aktiverar stemmingsfunktionen, så att om du skriver till exempel $measure så söker systemet efter ord med samma stam, det vill säga measure, masurement, measuring etc. Du kan också göra en soundexsökning, där du söker efter ord som låter ungefär likadant (på engelska). Soundexsökning markeras med ett utropstecken (!): en sökning på !smyth ger resultat som innehåller både Smyth och Smith. Detta kan vara användbart om du inte vet exakta stavningen. Observera att systemet kan ha svårt med diakritiska tecken, så sök gärna på till exempel både el niño och el nino. Fler söktipslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 

3. Browsning

Mitt på startsidan finns en länk till det senaste numret av den aktuella tidskriften, tillsammans med länkar till arkivet, information om tidskriften och kommentarer.

Innehållsförteckning
Om du klickar på länken till det senaste numret kommer du direkt till innehållet i det numret, med länkar till texterna i html-format och pdf-format. Du har sökruta och länk till det avancerade formuläret till höger.
Arkiv
Om du klickar på Archive, kommer du till en lista över publicerade volymer. För varje volym finns det också länk till ett författarregister (author index).

Om du klickar på en volym kommer du till en lista över enskilda nummer, med författarregister till varje nummer. Artiklarna är tillgängliga i HTML- eller PDF-format.

4. Registrering

Uppe till höger på startsidan finns länkar där du kan registrera dig eller logga in för att till exempel prenumerera på alerts och rss-flöden. Då får du besked när det kommer ett nytt nummer av tidskriften.

GSA todaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster