Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Introduktion till DOAJ

1. Om databasen


Directory of open access journals (DOAJ) är en katalog, baserad hos Lunds universitetsbibliotek, över fritt tillgängliga tidskrifter på nätet (open access). Samtliga ingående tidskrifter har kvalitetskontroll i form av redaktörer och/eller vetenskaplig granskning (peer review). Katalogen omfattade i december 2006 närmare 2 500 tidskrifter från hela världen, med sammanlagt över 122 000 artiklar. Det går i första hand att söka på tidskrifterna, men artiklarna i över 700 av de ingående tidskrifterna har indexerats, och därmed gjorts sökbara i DOAJs databas.
Förteckning över tidskrifternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2. Sökning

Startsida
I sökrutan på startsidan kan du söka på tidskriftstitlar. Du kommer alltid dit genom länken Find Journals i menyn till vänster.
Sökformulär
Om du klickar på Find Articles i menyn kommer du till ett enkelt sökformulär för artiklar. Du kan söka på två söktermer, välja mellan de booleska operatorerna AND, OR och NOT (observera att flera ord automatiskt räknas som en fras), samt välja vilka fält du vill söka i. Du kan inte söka i fulltext, men väl i abstract. Om du skriver in flera termer i ett fält ses det automatiskt som en fras. Du kan inte skriva in operatorerna direkt i fälten. Observera att du bara söker i de tidskrifter som indexerats, inte i hela katalogen.
Resultat
I resultatlistan kan du sedan välja mellan att se på katalogposten för artikeln (inklusive abstract) eller att gå direkt till online-artikeln, som öppnas i ett nytt fönster på tidskriftens webbplats.

3. Browsning

Tidskriftslista
Du kan också browsa bland tidskrifterna i bokstavsordning och efter ämne. Om du vill browsa efter titel, så klickar du på en bokstav på startsidan för att komma till tidskriftslistan.
Ämnesgrupper
Längst ned på startsidan finns en lista över ämnesgrupper. Om du klickar på ett av dem, så kommer du till underämnen, och därifrån till en lista över tidskrifter.
Ämnen och underämnen
Om du klickar på Expand Subject Tree kommer du till en lista med alla ämnen och underämnen. Klicka på ämnesnamnet och du kommer till en lista över tidskrifter.

När du klickar på tidskriften öppnas ett separat fönster med tidskriftens webbplats, där du kan hitta enstaka nummer och artiklar. De tidskrifter som indexerats har en knapp märkt DOAJ Content. Genom att klicka på den kommer du till enstaka nummer och deras innehåll.

Directory of open access journals (DOAJ)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster