Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 12-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Pleurokarpa mossors fylogeni

Lars Hedenäs forskning


I min forskning har jag tidigare arbetat huvudsakligen med storskaliga släktskapsförhållanden bland de pleurokarpa bladmossorna och med mer detaljerade studier av ett antal släkten i mossfamiljen Amblystegiaceae. Arterna i denna familj är viktiga komponenter i olika våtmarksekosystem, speciellt i mineralrikare miljöer där vitmossor (släktet Sphagnum) inte dominerar. Välkända släkten i denna grupp, som även kallas brunmossor, är Calliergon, Campylium, Drepanocladus, Scorpidium och Warnstorfia.

Numera undersöker jag olika förklaringar till varför olika pleurokarpa mossarter har olika morfologiska och fysiologiska egenskaper. I dessa studier tittar jag dels på våtmarksarter i familjen Amblystegiaceae i tempererade områden, dels på familjen Sematophyllaceae i tropiska områden i Sydostasien. Jag har även påbörjat studier av inomartsvariationen hos några våtmarksarter som tycks växa i något olika miljöer i olika delar av Sverige.

Jag deltar även i skrivandet av Flora of Australia (familjen Brachytheciaceae), Flora of North America (flera släkten i familjen Amblystegiaceae), Flora Neotropica (Amblystegiaceae) och Mosses and Liverworts of Uganda (delar av Hypnaceae, Fabroniaceae, Hylocomiaceae, Rhytidiaceae).

Madeiras pleurokarpa mossor är en lista över alla kollekter som ligger till grund för "Hedenäs, L. 1992. Flora of Madeiran pleurocarpous mosses (Isobryales, Hypnobryales, Hookeriales). Bryophytorum Bibliotheca 44: 1-165.". Listan finns också som textfil (286 K).

Läs mer:
Lars Hedenäslänk till annan webbplats (kontaktinformation)
Publikationer

Ladda ned: