Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 9(1), januari 2005

Lacktickor och platt-tickor, släktet

Ganoderma

Månadens kryptogam januari 2005

Lackticka, Ganoderma lucidum.
Lackticka, Ganoderma lucidum. Foto: Klas Jaederfeldt.
Ganoderma är ettåriga till fleråriga vedväxande tickor. En del har fot, men de flesta är vidväxta underlaget. Hatthuden (hattskorpan) är så tunn att man kan trycka en nagel genom den. Släktets bästa kännetecken är mikroskopiskt, de dubbelväggiga sporerna.

Platt-ticka, G. applanatum, är den vanligaste arten. Den hittas på diverse lövved. Fruktkropparna kan bli ganska stora. Ibland när svampen växer på begravda rötter tror en del människor att det är en tryffel, som är på väg upp, men tråkigt nog så är det inte så. Tickan kallas på amerikanska "the artist's conk" eftersom man kan rita i tickans färska porlager. Platt-tickan angrips ibland av en svampfluga, Agathomyia wankowczi, vars gallbildningar ser ut som små torn på porytan. Svampflugan har en sydlig utbredning i Sverige. Jag har sett den i Huskvarnatrakten.

Sydlig platt-ticka, G. australe, är sällsynt hittad i våra sydligaste landskap. Den har ett mera rödbrunt kött än platt-tickan och så har den större sporer.

Lackticka, G. lucidum, är den vackraste av arterna. Den har en snedställd fot och hela svampen är vackert klarlackad i röda färger. Du hittar den på både löv- och barrved.
Lacktickan används i den traditionella kinesiska medicinen. I boken Ben Cao Gang Mu från år 1587 kallas svampen för "Odödlighetens växt" eller "Själens växt". Den skulle främja ett långt liv, och även minska vikten.

Idag odlas lackticka i stor skala i Asien. Den finns att köpa som te, i kapslar eller som torkad och används mot en mängd åkommor. Modern läkemedelsforskning har visat att lacktickan har egenskaper som hämmar inflammationer och allergiska reaktioner. Förutom den vanliga röda lacktickan används en svart art som heter G. duropora

Hartsticka, G. pfeifferi, är en ganska stor och robust ticka som oftast växer på bok. Hattytan är täckt av ett hartsliknande lager.

Eklackticka, G. resinaceum, kan vara skaftad eller också vara vidväxt underlaget. Den har en "lackad" hattyta. Som ung är den röd och som äldre rödbrun. Favoritträdet är ek, och den är sällsynt.

G. valesiacum ser ut som en lackticka, med den skillnaden att när hattytan spricker upp så blottläggs vitt hattkött (lacktickan har träfärgat kött). Svampen växer uteslutande på lärkträd. Det är tveksamt om G. valesiacum verkligen är en egen art eller om den är en sorts lackticka .

Text: Klas Jaederfeldt