Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 7(8), augusti 2003

Kantareller

Månadens kryptogam

augusti 2003

kantarell

Kantarellernas tid är här nu!
Du vet väl att det finns flera kantareller än den vanliga, de som i folkmun felaktigt kallas gula kantareller.

Kantarell Cantharellus cibarius är en svamp som man kan hitta lite var som helst, till exempel i granskog, bokskog och i gräs under ekar. Det är en gul svamp som på utsidan (undersidan) av hatten har åsar. Kantarell finns i nästan hela landet, den är ovanligare i de västra delarna av Norrlands inland, för att sedan återkomma i fjällen.

En närstående art är ametistkantarell Cantharellus amethysteus. Den har småfjällig hatt, samt en violett färgton, och den har hittats på flera platser i Sverige under de senaste åren.

Blek kantarell Cantharellus pallens hittar du främst under ek och i hassellundar. Den är en knubbigare och mycket blekare än kantarell, ofta är hattöversidan nästan vit. Smaken och konsistensen skiljer sig också från kantarellens.

Ett litet matlagningstips för kantarell och blek kantarell: Om du inte hittar mer än ett par handfullar svamp, rensa dessa och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med ett halvt paket smör (125 g). Värm svampen under lock i cirka 40 minuter. Ta upp svamparna och stek dem, och det smakar som vanliga stekta kantareller. Så varför skulle de då puttra i smör? Jo. Kantareller innehåller mycket mer smak än vi klarar av att känna, och nu har den delat med sig av smaken till smöret. Nu tillsätter du andra halvan av smörpaketet och rör om, häller upp det i formar och ställer i kylskåpet. Smöret kan sedan användas till aromsmör eller direkt på en smörgås.

Orange kantarell Cantharellus friesii är en sällsynt lövskogsart hittad i södra Sverige.

Svartnande kantarell Craterellus melanoxeros är en tunnare, gulaktig svamp som med tumning och ålder svartnar, den är sällsynt.

Trattkantarell Craterellus tubaeformis hittar du mest i barrskog. Svampen har en grå till gråbrun hatt, gråaktiga åsar och en gul fot, den är ofta mycket rikligt förekommande och är en bra matsvamp. Trattkantarell har även en gul varietet som heter C. tubeaformis var. lutescens.

Grå kantarell Craterellus cinereus hittar du oftast i hasseldungar och den växer vanligen i knippen (tuvat). Det är en grå till svart svamp som mycket påminner om svart trumpetsvamp, men den senare har helt slät undersida, medan grå kantarell har åsar. Grå kantarell är sällsynt.

Rödgul trumpetsvamp Craterellus lutescens påminner mycket om trattkantarellen, men har brun hatt och en gulare undersida med otydliga åsar. Denna svamp växer oftast lite fuktigare än trattkantarellen, leta efter den i kärrkanter i barrskog. Bra matsvamp.

Svart trumpetsvamp Craterellus cornucopioides är en grå till svart svamp som växer i mossiga barrskogar, under ekar och i hassellundar. Den har en helt slät utsida som ibland kan vara en aning rynkad. Påminner om en trumpet till formen. Bra matsvamp.

Kruskantarell Craterellus undulatus kallas ibland också för krusig trumpetsvamp. Den ser ut som många små trattkantareller som är hopväxta. En tillräckligt stor tuva kan även påminna om en blomkålssvamp. Kruskantarell är sällsynt.

Tilläggas kan, att alla de nämnda svamparna kan förekomma med stora färgvariationer.

Text: Klas Jaederfeldt