Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 2(8), augusti 1998

Fyll svampkorgen med 100 ätliga arter

Månadens Kryptogam

Kremlor


Det finns ungefär 50 ätliga arter i Sverige.

Svampen skall ha hatt och fot och skivor under hatten. Den får inte ha ring på foten. Den får inte heller ha en slida eller strumpa eller fjäll längst ned på foten.

Tryck med fingret på skivorna. Om det blir en brun fläck och skivorna blir kvar i intryckt läge är det antagligen en oätlig pluggskivling. Kasta svampen!

Prova att med tumme och fingernagel repa en tåga från fotbasen mot hatten. Om du lyckas, kasta svampen!

Försök att med tumme och pekfinger ta bort en bit svamp från foten. Lyckas du med detta så har du en kremla eller riska.
Bryt av en bit av hatten. Om det inte kommer saft i såret (vattenklar, vit, gul eller rödaktig) är det en kremla.

Sätt tungspetsen mot skivorna och håll den kvar ca 15 sekunder. Om det inte bränner i munnen, bryt av en bit av hatten och tugga på den. Om det ändå inte bränner har du hittat en ätlig kremla.

Soppar


Det finns ungefär 30 ätliga arter i Sverige.

Soppar är svampar som har rör på undersidan av hatten. Rörlagret går lätt att skilja från hatten med en kniv. Titta på svampen underifrån. Om rörmynningarna ej är rosa eller rödaktiga är soppen ätlig.

Det finns ett undantag. Gallsoppen har normalt rosa färg på rörmynningarna, men som riktigt ung har den vita rörmynningar. Den har ett grovt mörkt ådernät på foten. Är du osäker smaka en liten bit. Gallsoppen är starkt bitter. Den är inte giftig, men bara en liten bit kan förstöra hela din svampmåltid.

Röksvampar och äggsvampar


Det finns ungefär 20 ätliga arter i Sverige.

Alla arter är ätliga när de är ljusa i köttet.

Klyv dina svampar och förvissa dig om att de inte är små flugsvampar. Flugsvamparnas skivlingsanlag syns och deras hatthud kan ses som en tunn färgad linje vid skalet. Kasta dem!

Flå svampen innan du äter den, annars är det som att äta varma tuggummin!

Nu kan du plocka 100 ätliga svampar!


Om du följer dessa anvisningar sållar du bort de giftiga och oätliga svamparna inom de grupper som vi gått igenom, men du tar också bort en hel del annan matsvamp. Om dessa kan du läsa i vår svampbok. Där hittar du också flera råd om hur man plockar och hanterar matsvamp.
Text: Klas Jaederfeldt
Teckningar: Andrea Klintbjer