Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 7(5), maj 2003

Stensötor,

Polypodium

Månadens kryptogam

maj 2003

Polypodium virginianum
Stensötor, Polypodium, är ett ormbunkssläkte som innehåller ca 150 stycken arter. De återfinns på många ställen i världen och i både tempererade och tropiska områden. Stensötorna är fleråriga och vintergröna ormbunkar. De gröna bladen är tunna och läderartade och kan variera från att vara några centimeter upp till två meter långa. Bladen kan vara parbladiga, dubbelt parbladiga och ibland enkla.

I Sverige finns en enda art Polypodium vulgare och den kallas just stensöta. Stensöta växer i hela Sverige men främst i de södra delarna. Den har en krypande, fjällig jordstam och bladen som kan bli ca 30 cm långa är enkelt parbladiga. På undersida av bladen sitter det små runda bruna samlingar av sporer. Stensöta har förmåga att klara av torrperioder genom att bladen då rullar ihop sig istället för att torka och trilla av. Vid regn breder bladen ut sig igen. Den krypande jordstammen har en söt lakritsliknande smak. Den har tidigare använts medicinskt vid till exempel hosta och har funnits till försäljning på apotek.

Dansk stensöta, Polypodium interjectum, är en art som finns i större delen av Europa men inte i Sverige. Den finns däremot i Danmark och kallas för storbladet engelsød på danska. Arten är sällsynt på kalkrik mark och är mycket lik vår svenska stensöta. Dansk stensöta och stensöta kan bilda hybrider och hybriden kallas då för hybridstensöta.

Många av stensötorna återfinns på den amerikanska kontinenten. De flesta arterna är epifyter det vill säga de växer på en annan växt, vanligen ett träd, utan att skada den. En amerikansk art är Polypodium glycyrrhiza som heter licorice fern på engelska. Namnet betyder lakritsormbunke och syftar på att jordstammen smakar lakrits. Indianer i Nordamerika har använt den söta lakritssmakande jordstammen som medicin och i matlagning. Även om den smakar lakrits används den inte som smaksättning vid produktion av lakrits, då används istället en europeisk ärtväxt som heter lakritsrot, Glycyrrhiza glabra. Polypodium virginianum är en art som liknar Polypodium glycyrrhiza men dess jordstam har inte alls samma söta smak.

Det vetenskapliga namnet på släktet stensötor, Polypodium, kommer av grekiskans poly som betyder många och podos som betyder fot.

Stensöta, Polypodium vulgare, odlas ibland i trädgårdar som stenpartiväxt.

Text: Cecilia Hammarberg