Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 1(4), juni 1997

Färglav, Parmelia saxatilis

Månadens kryptogam juni 1997

Färglav med färgskala.

Färglaven är en av våra vanligaste lavar. Den växer på nästan alla berg och stenar och ibland även på bark. Bålen är bladlik med en grå till mörkgrå ovansida och en mörkbrun nästan svart undersida.

Namnet färglav har den fått därför att den lämpar sig väl för textilfärgning. En av de tidigaste förespråkarna i Sverige att använda lavar för färgning var Johan Westring. Redan år 1805 publicerade han en mycket utförlig bok i ämnet, Svenska lafvarnas färghistoria.

Westring tar upp 24 lavar som han anser vara lämpade att använda till färgning. Varje lav ges en beskrivning med handkolorerad bild samt utförliga recept om hur den skall tillredas för att avge olika färger. Varje färg som kan erhållas ur laven återges också i en handkolorerad färgskala.

En av de ingående lavarna i denna bok är färglav. Westring ger inte mindre än 30 olika recept för att få färg ur färglaven varav ett återges här.

Lavar växer förvisso långsamt men färglaven är så vanlig att den intresserade växtfärgaren utan samvetskval kan plocka den till husbehov. Den växer ganska löst på stenen varför den lätt kan skrapas loss.

Text: Anders Tehler