Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 12(9), september 2008

Släktet Vulpicida, enlavar

Månadens kryptogam september 2008

Enlavar är vackra och iögonenfallande lavar som med sin gula färg  och sin storlek är lätta att träffa på. De olika arterna växer på bark, ved, sten och på marken, Det finns sex arter i släktet, huvudsakligen på det norra halvklotet. I Norden finns det tre arter.

Enlav
Enlav, Vulpicida juniperinus Förstora bilden

Enlav, Vulpicida juniperinus är den art som givit namn åt släktet, enlavar. De har tidigare tillhört slätket Cetraria. Alla arter inom enlavarna kännetecknas av att bålen är mer eller mindre bladformad med uppstigande lober. Fruktkroppar, apothecier är vanliga hos vissa arter. Pyknid förekommer hos de flesta arter, soral bara hos en art. Den gula färgen beror på en lavsyra, usninsyra. Undersidan av bålen är blekt gul, mot mitten svart.

Fruktknoppar och pyknid av enlav
Fruktkroppar och pyknid  
Förstora bilden

Enlav

Enlav, Vulpicida juniperinus, har en stark gul färg om den är exponerad för solljus, mer gulgrön om den växer i skugga. Loberna är uppstigande, mot kanten plattade. Fruktkroppar är vanliga, de är ganska stora med en brun skiva. Längs kanterna sitter rikligt med svarta, skaftade pyknid.

Enlaven växer på huvudsakligen på en, Juniperus communus i väster och på tallen, Pinus pumila i öster. Den växer även på marken, speciellt i lågalpina områden.

Trind enlav.
Trind enlav, Vulpicida tubulosus  Förstora bilden

Trind enlav

Trind enlav, Vulpicida tubulosus, är lik enlav, färgen varierar från gulaktigt grågrön till starkt gul. Loberna är uppstigande, rundade. Fruktkroppar är sällsynta hos marklevande exemplar, vanligare på trädlevande exemplar. Pyknid är vanliga både längs bålkanterna samt på själva bålen, de är både insänkta och skaftade. Den växer huvudsakligen på kalkrik mark, någon gång växer den på en, Juniperus communis.

Pyknid av trind enlav
Pyknid av trind enlav.
Förstora bilden


Trind enlav finns dels kring Östersjön, dels i de centraleuropeiska bergen. I Norden finns den i Finland, Norge och Sverige. I Sverige är den känd från Öland, Gotland, Västergötland, Närke, Södermanland, Uppland, Gästrikland och Torne lappmark. Den är utgången från vissa områden.

Granlav
Granlav, Vulpicida pinastri
Förstora bilden

Granlav

Granlav, Vulpicida pinastri, är starkt gul i när den är exponerad för solljus, mer gulgrön i skugga. Den är rosettformig om den växer på plant underlag med något tilltryckta lober. På annat underlag blir den mer långsträckt, med mer uppstigande lober. Fruktkroppar är mycket sällsynta. Granlaven är den enda arten i släktet med soral som sitter utmed lobkanterna.

Soral längs lobkanten av granlav
Soral längs lobkanten av granlav
Förstora bilden

Den växer mest på bark av björk, en och andra barrväxter, men den kan även växa på ved och sten.

Granlavens utbredning är Europa, Asien och Nordamerika. Den finns i alla nordiska länder. Den finns i hela Sverige.

Utländska arter

Släktets tre andra arter är Vulpicida canadensis som finns i västra Nordamerika, Vulpicida tilesii, den finns i arktiska och alpina områden i Asien och Nordamerika och Vulpicida viridis, som finns i sydöstra delen av U. S. A.

Text: Göran Odelvik
Foto: Ramona Ubral Hedenberg.