Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 3(11), november 1999

Trentepohlia, röda grönalger på land

Månadens kryptogam november 1999

Trentepohlia på sten

På trädstammar, stenblock och betongväggar kan man ibland se en tunn rödbrun eller guldfärgad beläggning. Den består av Trentepohlia, en trådformig alg som har specialiserat sig på ett liv i luften. Släktet är vanligast i tropikerna, men tre arter förekommer i Sverige.

Violstensalg, T. iolitus, är tunn och brunröd och växer på stenar. Om man skrapar på den när den är fuktig känns en stark viollukt.

På barken av gamla fruktträd och andra lövträd växer ofta rödfärgsalgen, T. umbrina. Den liknar violstensalgen men luktar inte viol.

Den tredje svenska arten, guldfärgsalg, T. aurea, är snarare guldgul än röd. Den växer i tätare lager än de andra och kan bilda en orange filt över sten eller ibland ved.

I vissa lavar ingår Trentepohlia som algkomponent. Sådana lavar är lätta att känna igen i naturen. Om man rispar deras yta syns algerna som ett rödgult streck. Klotterlavar (Opegrapha), Lecanactis och Schismatomma är några av de lavsläkten som innehåller Trentepohlia-alger.

Trentepohlia hör till grönalgerna, och innehåller alltså grönt pigment, klorofyll. Den karakteristiska röda eller gula färgen kommer av karotenoider, som ligger samlade i fettrika droppar i algcellerna. Man tror att de fungerar som näringsupplag. När algen dör, till exempel för att den samlas in för att läggas i ett herbarium, förstörs karotenoiderna och den röda färgen försvinner. Därför är allt herbariematerial av algen grått eller grönt.

Text: Monika Myrdal