Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 12(8), augusti 2008

Tarmalg

Månadens kryptogam augusti 2008

Om du har varit på en klippa vid vattnet sommartid har du säkert sett representanter av månadens kryptogam, tarmalg. Man hittar den nämligen nära vattenlinjen, i näringsrikt vatten och särskilt ofta i hällkar. Den växer fastsittande på hårda underlag, men kan även förekomma lösdrivande och finns i vatten av olika salthalt över hela världen.

Träffande namn

Denna grönalg kallas även för enkel rörhinna eller tarmtång. På latin heter arten ”Ulva intestinalis”. Namnet intestinalis kommer ur ”instestum” som betyder tarm och det beskriver bra hur den ser ut. Algen är uppbyggd som ett rör som kan vara tillplattat eller innehålla luftbubblor och ha insnörningar, vilket ger den ett tarmliknande utseende.

Tarmalgens rör är oftast ogrenade och utgår från ett gemensamt fäste. De blir omkring 10 till 30 cm långa och några cm breda. Färgen varierar i olika gulgröna nyanser och vid torka blir den alldeles vit.

Tidigare Enteromorpha

Tarmalgen har placerats i en grupp med andra rörformade grönalger (som förvirrande nog kallas tarmalger) som kan vara mycket svåra att skilja på. Länge ansåg man att de tillhörde ett eget släkte, Enteromorpha (enteron betyder tarm på grekiska), men idag placeras de i släktet Ulva. Ofta måste man använda sig av mikroskop för att särskilja arterna eftersom variationerna i utseende inom en art kan vara mycket stora och skillnaden i utseende mellan arterna är relativt liten.

Livscykel

Tarmalgen har så kallad generationsväxling och kan ha flera generationer varje år. Det finns två stadier i generationsväxlingen: gametofyt och sporofyt. Gametofyterna producerar gameter som, liksom våra ägg och spermier, måste sammansmälta med andra gameter för att växa ut till nya plantor (sporofyter). Sporofyterna producerar sporer som gror direkt till nya individer (gametofyter). Hos en del alger kan sporofyter och gametofyter se mycket olika ut men hos tarmalg är de lika varandra.

Äcklig och hal?

Tarmalgen gillar vatten med mycket näring i och därför kan den växa på platser som inte är så trevliga för oss människor, exempelvis där ett avloppsrör mynnar ut. Men den trivs också i vatten som "bara" är övergödda.

Den kan på avstånd förväxlas med andra slemmiga alger som växer vid strandlinjen, framför allt med grönslick. Många tycker att det är otäckt med det slemmiga gröna när man ska bada. Men det enda farliga med dessa alger är att man kan halka på dem.

Så titta gärna närmare på "sjögräset" nästa gång du befinner dig vid en klippstrand. Det som på avstånd ter sig som en grön gegga kan visa sig vara skir tarmtång med vackra bubblor!

Text: Lisa Andersson
Tarmalg
Tarmalgen innehåller ofta luftbubblor. Foto: Mattias Bratt Förstora bilden
Hällkar med tarmalg
Tarmalgen trivs i hällkar. Foto: Lisa Andersson Förstora bilden
Vitnande tarmalg
Vid uttorkning vitnar tarmalgen. Foto: Lisa Andersson
Förstora bilden
Pressat och torkat exemplar av tarmalg
Tarmalg ur museets samlingar. Foto: Ramona Ubral Hedenberg
Förstora bilden